ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Να πας σχολείο, παιδί μου, να μάθεις γράμματα...» λέγανε οι παλιοί. Και σ΄όσους δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν πήγαιναν πανεπιστήμιο, «Άντε, παιδί μου, να μάθεις κάποια τέχνη...». Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Σήμερα το παιδί δεν πάει σχολείο για να μάθει γράμματα. Δεν μιλάμε για τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου είναι χώροι προπόνησης των αυριανών πολιτικών. Χώροι που οι νέοι βγάζουν την ''επαναστατικότητα'' της ηλικίας.
Σήμερα, λοιπόν, το παιδί θα πάει σχολείο για να οπλιστεί προκειμένου να κερδίσει τη ζωή του ως επαγγελματίας. Γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, χημικός, ό,τι. Δεν «μορφώνεται» ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο, αλλά εκπαιδεύεται πριν βγει στην αγορά εργασίας.
Το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο είναι το Harvard, και το παλαιότερο. Βρισκόμαστε σε εποχή που περισσότερο από πότε η σκέψη της σπουδάζουσας νεολαίας στην Ελλάδα είναι στο εξωτερικό. Για σπουδές στο εξωτερικό, για ζωή στο εξωτερικό.
Το Χάρβαρντ, όπως κάθε αμερικάνικο και ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό ίδρυμα που κάνει πρωταθλητισμό, είναι στην πραγματικότητα ένα εργοστάσιο παραγωγής τεχνοκρατών. Ξεχνάμε το παραμυθάκι Μάθε γράμματα, παιδί μου, μάθε τέχνη...
Ένας νεαρός Άγγλος πάστορας στην αγγλοκρατούμενη Βοστώνη ήταν ο πρώτος μεγάλος ευεργέτης του πανεπιστημίου κι απ' αυτόν πήρε το όνομα του. Τον ιερωμένο Τζων Χάρβαρντ ο οποίος είχε γεννηθεί σα σήμερα στις 26 Νοεμβρίου, το 1607. Είχε δωρίσει 400 βιβλία και 779 λίρες στερλίνες. Ο John Harvard πέθανε από φυματίωση 31 χρόνων.
Δυο λόγια για το Harvard στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης. Έχει 2.100 καθηγητές, 2.500 διοικητικό προσωπικό, 10.500 φοιτητές, 42 αθλητικές ομάδες. Χρώμα του, το βυσσινί. Σύνθημα του, το Veritas, σημαίνει η αιώνια αλήθεια.
Διαβαστε ακομα: