Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

 
Αγαπώ το σινεμά. Βλέπω ταινίες, ακόμα και περασμένων δεκαετιών. Άνθρωπος του κινηματογράφου είναι ο Ρομπέρ Μπρεσόν. Ξεπερασμένος; Τι θα πει ''ξεπερασμένος''; Επειδή σήμερα δεν δημιουργεί ταινίες. Επειδή ανήκει στον καιρό του. Το ίδιο λες για τον Ταρκόφσκι, τον Κισλόφσκι. Για τεράστιους κινηματογραφιστές στην Ιστορία. Μόνον, λοιπόν,
δυο λόγια για έναν καλλιτέχνη, ειδικά αυτόν, που προσφέρεται για περιπλάνηση στο σύμπαν. Εδώ δεν τα λέμε όλα. Αλλοίμονο! Εδώ περιοριζόμαστε στα βασικά, στα απαραίτητα. Για τον αποκαλούμενο “Άγιο του σινεμά”.

Άγιος; Ο Μάρτιν Σκορτσέζε, πρωτοπόρος χολυγουντιανός, εμπορικός, ευαγγελιστής της ωμής βίας στις ταινίες του, καμία σχέση με τον Γάλλο που τον χαρακτηρίζει ένα ασκητικό ύφος στις δικές του ταινίες, συμφώνησε στην κουβέντα του Ζαν Λυκ Γκοντάρ για τον ομότεχνο Ρομπέρ Μπρεσόν: “Αυτός είναι το γαλλικό σινεμά, όπως ο Ντοστογιέφσκι είναι το ρωσικό μυθιστόρημα και ο Μότσαρτ η γερμανική μουσική”.

Λένε ότι ο Μπρεσόν στις ταινίες του, με κυρίαρχα στοιχεία τη λιτότητα και τη σιωπή, ήθελε να θυμίσει τον Θεό στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Τι σημαίνει αυτό; Ίσως ότι ο ίδιος ήταν θεούσα, βαθειά θρησκόληπτος. Ποια, όμως, σημασία έχει τι πιστεύει ένας καλλιτέχνης, όταν ο ίδιος αρνείται να επηρεάσει τους θεατές. Να κάνει προπαγάνδα με το πρόσχημα ''ποιητική αδεία''. Όταν, μάλιστα, δεν τον απασχολεί πόσοι θα μπουν στον κινηματογράφο να δουν τις ταινίες του. Στην πραγματικότητα δεν απευθυνόταν στο κοινό. 
Ο Ρομπέρ Μπρεσόν έκανε ταινίες όπως αυτός ήθελε. Και οι ηθοποιοί ήταν μακριά από την υποκριτική τέχνη που έχουμε μάθει στο θέατρο. Χρησιμοποιούσε μόνον ερασιτέχνες ηθοποιούς, κι αυτούς μονάχα σε μια ταινία, όχι σε δεύτερη. Γιατί; Ο επαγγελματίας ηθοποιός ερμηνεύει, μεταδίδει, μεταφέρει συναισθήματα στον θεατή. Κτυπάει, ξυπνάει συγκινεί τον θεατή. Ο Μπρεσόν φιλοδοξεί ο θεατής να ερμηνεύσει, να υποψιαστεί εκείνος αυτά που θέλει να του “πει” ο ηθοποιός.
Μπρεσόν. Ο κινηματογραφιστής της χριστιανικής δεξιάς. Του ντοστογιεφσκικού συντηρητισμού. Ταμπέλες που τυφλώνουν. Ο επονομαζόμενος ''άγιος του σινεμά'' Μπρεσόν γύρισε την πρώτη του ταινία το 1934 και άλλες 13 μέχρι το 1983. Γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1901 και πέθανε το 1999, σα σήμερα 18 Δεκεμβρίου. Μια κουβέντα του: “Αν ήμουν Θεός θα συγχωρούσα όλον τον κόσμο”. Εσύ τι λες; Εγώ αναρωτιέμαι. Τι θα έβγαινε αν ο Θεός συγχωρούσε όλον τον κόσμο.
Διαβαστε ακομα: