ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ...

 
Στην ταινία Viva Zapata του ελληνικής καταγωγής Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου το κανονικό του όνομα), απολαμβάνω με φανατικό ενθουσιασμό τον Μάρλον Μπράντο. Μέγας ηθοποιός. Ποιος έγραψε το σενάριο της ταινίας; Το έργο έχει κάποιες σκηνές, κάποιες ατάκες και, βέβαια, ένα μαγικό φινάλε. Μόνο ένας μάστορας γραφιάς θα το κατάφερνε. Ένας χαρισματικός συγγραφέας. Που με λίγες, όσο γίνεται πιο λίγες λέξεις, σε αρπάζει εσένα τον αναγνώστη, τον θεατή και σου μεταδίδει πολλά...

 

Μεγάλος γραφιάς. Γράφει μαγικά, σε κερδίζει με το γραφτό του, με τους ήρωες που στήνει, και τη δράση της ιστορίας, κι όλα αυτά στα πλασάρει με τέτοια τεχνική, ώστε στα βιδώνει μέσα σου, και κάπου σε οδηγούν. Ναι, δεν φτάνει μόνο η έμπνευση, η φαντασία, η τέχνη στη λογοτεχνική, την καλλιτεχνική δημιουργία, χρειάζεται και η τεχνική. Η μαστοριά, που λέμε. Με την ευκαιρία. Η λέξη προέρχεται από το master, σημαίνει δάσκαλος, αφεντικό, εκείνος που είναι ειδικός, αυθεντία. Σχετική και η λέξη ''μαέστρος''.
 

 

Μη ξεχαστούμε. Παντρεύτηκε ο αρχηγός της μεξικάνικης επανάστασης, ο πρωτόγονος και αγράμματος Εμιλιάνο Ζαπάτα και την πρώτη νύχτα του γάμου, στο κρεβάτι, λέει στην κυρα του, στο έργο την ηθοποιό Τζην Τίρνεϋ, κατά τον Ηλία Μπαζίνα αυτή είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία του σινεμά: “Θέλω να με μάθεις να διαβάζω...”. (Στη φώτο, η αλησμόνητη σκηνή όπου ο αξεπέραστος Μάρλον Μπράντο ως Ζαπάτα έχει συλληφθεί και οδηγείται στη φυλακή με τη θηλειά στο λαιμό.)
John Ernest Steinbeck, ο σεναριογράφος της ταινίας. Αυτός έκανε τη δική του συγγραφική προσέγγιση στον θρυλικό Μεξικανό επαναστάτη Ζαπάτα. Ο Τζων Στάινμπεκ γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1902 κι όταν πλέον πήρε πρέφα τον κόσμο, μπολιάστηκε με το όνειρο να γίνει συγγραφέας. Έγινε μεγάλος συγγραφέας. Το μέγεθος. Βραβείο Πούλιτζερ “Τα Σταφύλια της Οργής”, 1939, και βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962. Αναφέρω τα πιο γνωστά του βιβλία, Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες, 1945, Άνθρωποι και Ποντίκια, 1937, Ανατολικά της Εδέμ, 1952, που γυρίστηκαν και ταινίες. Πέθανε στα 67 του το 1968, σα σήμερα 20 Δεκεμβρίου.

Συνήθως οι μεγάλοι συγγραφείς κουβαλάνε μια τρέλα, έχουν προσωπική ζωή περίεργη, με υπερβολές, γραφικότητες, ακρότητες. Εξαίρεση ο Στάινμπεκ, με δύσκολα παιδικά χρόνια, σε αγροτική πόλη, με οικονομικά προβλήματα. Τον έφαγε το τσιγάρο. Μανιώδης καπνιστής. Απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Του ήταν αδύνατο να γράψει χωρίς να καπνίζει.

Διαβαστε ακομα:

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ