Ο ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Ηλίας Μπαζίνας έλεγε ότι ο Κορνήλιος Καστοριάδης είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή φιλόσοφος στον κόσμο. Ο μέγας Έλληνας στοχαστής γεννήθηκε κάπου στην Κωνσταντινούπουλη Μάρτιο του 1922 και η Μικρασιατική Καταστροφή υποχρέωσε την οικογένειά του να μετακινηθεί στην Αθήνα.
Δύσκολο να πλησιάσει κανείς τούτον τον ογκόλιθο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη, που είναι «πολλά» και δεν του αξίζει να του φορέσεις μια «ταμπέλα». Να τον πεις αριστερό, κομουνιστή, ελληνολάτρη, διανοούμενο, ψυχαναλυτή, οικονομολόγο, αντικομματικό, αντισοβιετικό.
Πιτσιρίκι ήταν όταν ο πατέρας του όσο ξυριζόταν τον υποχρέωνε να απαγγέλλει κομμάτια από τον «Επιτάφιο» του Περικλέους. Ο πατέρας του ο Καίσαρ, αυτό ήταν το όνομα του άθεου και γενικά αντισυμβατικού, τον επηρέασε αποφασιστικά. Του έδειξε το δρόμο της μελέτης σε κείμενα των θηρίων της ευρωπαϊκής σκέψης, αλλά και της επαφής του, της αγάπης του στην ποίηση, στη μουσική.
Πριν από τα 20 μπήκε στο κόμμα, ένα είναι το κόμμα, το ΚΚΕ, αλλά γρήγορα την κοπάνησε, προσχώρησε στους τροτσκιστές και οι «κομματικές» εμπειρίες τον βοήθησαν να αναπτύξει την σκληρή κριτική του τόσο απέναντι στο κόμμα, ένα είναι το κόμμα, όσο και στο μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης. Τελικά, όλους αυτούς τους σταλινικούς, μαοϊκούς και σία, ο Καστοριάδης τους χαρακτηρίζει «πωλητές φιλοσοφίας», μάρκετιγκ ιδεών.
Ήταν μέσα στους Έλληνες πνευματικούς ανθρώπους που πριν τελειώσει ο πόλεμος με το καράβι «Ματαρόα» πήγαν στην Γαλλία. Η τεράστια προσωπικότητα στο Παρίσι, ο διευθυντής στην Ανωτέρα Σχολή Σπουδών κοινωνικών επιστημών ο άθεος Κορνήλιος Καστοριάδης.
Ο Κορνήλιος με την τρίτη του σύζυγο έμειναν από το 1978 στο διαμέρισμα που ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι γύρισε στο Παρίσι την περιβόητη σκηνή του πρωκτικού σεξ με τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρία Σνάιντερ, στην ταινία Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι.
Ο οικονομολόγος και ψυχαναλυτής Κορνήλιος Καστοριάδης από το 1945 ζούσε στο Παρίσι. Πέθανε το 1997, σα σήμερα 26 Δεκεμβρίου. Στην κηδεία του, στο Μονπαρνάς. ο Νίκος Φιλιππίδης έπαιζε κλαρίνο όσο οι παριστάμενοι έριχναν λουλούδια στον τάφο. Η Λιζ Μακόμπ τραγούδησε το Motherless Child και η Ντόρα Μπακοπούλου έπαιξε την πιο αγαπημένη στο νεκρό σονάτα του Μπετόβεν.
Διαβαστε ακομα: