Ήταν πράγματι πολύ ρεζίλικο πράμα αρχές δεκαετίας ’70, το πόσο ξεδιάντροπα ομάδες άλλαζαν σε...ελληνικά τα ονόματα αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Οι σαλταδόρικες, εντελώς πειρατικές μεταγραφές στην Ελλάδα. Ο Βραζιλιάνος Ντε Μέλο, για παράδειγμα, στον Παναθηναϊκό έγινε Δέμελος. Ο Αργεντινός Άλτσιμπαρ στον Ολυμπιακό έγινε Αλχιβάρης. Οι προσκυνημένοι στην εξέδρα δημοσιογράφοι, απορώ πως δεν τον έλεγαν Αλχιβαρίδη, έτσι για να δείξουν ότι ήταν παικταράς, με... αρχιβάτους όρχεις. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Παστερνάκ στα Γιάννενα έγινε... Παστερνάκης.
Όταν ήρθε στην Ελλάδα να βοηθήσει την Επανάσταση του 1821 ο συνταγματάρχης και κάργα πακετάτος Τόμας Γκόρντον, τον είπαν στρατηγό Θωμά Γόρδα! Αυτός ο Γκόρντον, λοιπόν, με σπουδές στο Ήτον και στην Οξφόρδη, ιδιοκτήτης ζαχαροφυτειών στην Τζαμάικα, ήταν ένας ακόμα φιλέλληνας από τους τόσους Ευρωπαίους. Οι περισσότεροι σίγουρα είχαν έρθει γιατί τότε η Ελλάδα ήταν πολύ της μόδας. Φιλέλλην ίσον προοδευτικός, αριστερός, ρομαντικός.
Εκτός όλων των άλλων, ο εν λόγω... Γόρδας έγραψε την « Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως», έργο που σήμερα θεωρείται σημαντικό, με την έννοια ότι είναι αξιόπιστη πηγή, όπως οι «Ιστορίες» του Τζωρτζ Φίνλεϋ, του Πουκεμβίλ, του Σπυρίδωνος Τρικούπη.
Για λογαριασμό του εκδότη Ιωάννη Βλαχογιάννη την μετάφραση της ''Ελληνικής Επαναστάσεως'' του Θωμά Γόρδωνος ανέλαβε το 1903 ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, οκτώ χρόνια πριν πεθάνει. Σου δίνω επί λέξει απόσπασμα επιστολής του Παπαδιαμάντη στον εκδότη:
«Φίλτατε Ιωάννη,
...Το έργο είναι σπουδαίον, και το επόνεσα. Έχω μεταφράσει τα 2/5. Συν Θεω, τον Ιανουάριον τελειώνει. Κατόπιν, όταν μυρίση καλοκαίρι, μπορεί κ’ εγώ ν’ αξιωθώ να πατήσω εις τα εδάφη της «Παναρμονικώτατης Αθήνας». Κατόρθωσε να στείλης ολίγα λεπτά εν τω μεταξύ.- Τώρα, να μου στείλης ταχυδρομικώς μισήν οκά τσιγαρέττα ψιλά Αγρινίου, του Βάρκα...
Νβρ.24 1903
Σκιάθω
Ο σος
Αλ. Παπαδιαμάντης
Σου δίνω και την απάντηση στον Παπαδιαμάντη του εκδότη Γιαννάκη Βλαχογιάννη:
Έλαβα το γράμμα σου, αδελφέ Αλέξανδρε, αλλά δεν μου λες αν έλαβες δρχ. 25 που σούστειλα. Τη Δευτέρα θα σου στείλω τον καπνό δρχ. 13 (χωρίς το κουτί και τα ταχυδρομικά). Είχα δίκες για 500 δραχμές. Είχα ληξιπρόθεσμο γραμμάτιο για 120 δρχ.. Άρχισα να εξοφλώ και δεν προφτάνω. Είμαι χωρίς ρούχα! Τι θα γίνω! Η μόνη σωτηρία μας είναι να τελειώσης την Ιστορία και να την δώσω στον δήμαρχο Πειραιώς (που είναι στενώτατος φίλος του φίλου μου κ. Μερκούρη). Εμπρός! Σε 10-15 μέρες θα σου στείλω και άλλα χρήματα. Σε παρακαλώ ν’ αφήσης λιγάκι την καλοκαιρινή τεμπελιά. Όταν επιτέλους έχεις μεγάλη ανάγκη από χρήματα, γράφε μου.
Σε φιλώ
Βλαχογιάννης
ΣΗΜΕΡΑ τι λες γι' αυτά που διάβασες, πατριώτη. Έχεις να μου στείλεις τίποτα ψιλά, γράφει στον εκδότη ο Παπαδιαμάντης. Δεν έχω μία, έχω χρέη, είμαι χωρίς σώβρακο, δεν ξέρω πως να τη βγάλω, του απαντάει ο εκδότης.
«Η Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάτεως» του Θωμά Γόρδωνος εκδόθηκε τελικά μετά από 103 χρόνια, το 2015, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Το έργο του Σκωτσέζου βρίσκεται στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Άμπερντην, πόλη της Σκωτίας. Η καθηγήτρια της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγλαία Κάσδαγλη, που έχει ταξινομήσει όλη τη συγγραφική δουλειά του Γκόρντον, το χαρακτηρίζει ως «ένα από πρωϊμότερα και εγκυρώτερα που γράφτηκαν για το 1821»
ΑΥΤΑ με αφορμή ότι σα σήμερα 3 Ιανουαρίου πέθανε το 1911 στα 60 του χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, για να κάνουμε ταμείο.
Διαβαστε ακομα: