Η ΧΟΝΤΡΗ ΓΚΕΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΑΑΚ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
Έχει ανάψει πάλι η κουβέντα για τα ελληνικά γλυπτά που τα έχουν στη καβάτζα τους οι Άγγλοι και πουλάνε τρέλα. Μέχρι να ξαναβρεθεί στην πατρίδα του ο πολιτιστικός θησαυρός της αρχαιότητος από την Ακρόπολη, το θέμα θα είναι πάντα επίκαιρο. Με την ευκαιρία μια αποκάλυψη.
 
 Υποτίθεται πως όλο το νομικό οπλοστάσιο της χώρας εδώ και δεκαετίες είναι ετοιμοπόλεμο στον αγώνα για την επιστροφή των Ελγινείων. Να, όμως, που η εθνική προσπάθεια δέχθηκε το απόλυτο πλήγμα, όταν μία βλακεία είχε περάσει στο βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ` Λυκείου.

Εδώ και 40-45 χρόνια το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι τα γλυπτά εκλάπησαν από τον Έλγιν, άρα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν, Τι αναφερόταν στο σχολικό βιβλίο; Πως τα μάρμαρα - και όχι τα γλυπτά, παρακαλώ - απλώς μεταφέρθηκαν στην Αγγλία. Με κούριερ η με τη συνοδεία τσολιάδων δεν το εξηγεί.

Και καλά, οι συγγραφείς του βιβλίου έκαναν την πατάτα. Έκτοτε, και μιλάμε από το 2003, κανείς δεν το πήρε χαμπάρι; Κανείς δεν το διάβασε; Άντε τώρα η Αλαμουντίν, η κυρία Τζωρτζ Κλούνεϋ, ο κάθε υποστηρικτής της ελληνικής υπόθεσης, να προσπαθούσε να καλύψει τη γκάφα. Επειδή αυτό που γράφτηκε στο σχολικό βιβλίο, είναι όχι μόνο ανιστόρητο αλλά και τερατώδες.

Ένα πράγμα έπρεπε να γραφτεί στο βιβλίο. Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο ως απόδειξη νόμιμης κτήσης τους, σύμφωνα με έκθεση ειδικών, «... δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στον Θεό, και χωρίς αυτά, ο Έλγιν και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Το υπουργείο Παιδείας απέσυρε, τι άλλο θα έκανε, το βιβλίο από το επόμενο σχολικό έτος, αλλά ελέγχεται για τον μακάριο επί 12 χρόνια ύπνο του. Ούτε πριν από τη διανομή του βιβλίου στους μαθητές, ούτε μετά, πήρε κανείς είδηση. Και θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές του 2015 για να βρεθεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο μακαρίτης Τάσος Κουράκης να το καταγγείλει. Διαφορετικά, οι Βρετανοί θα μας το έτριβαν στα μούτρα στην πρώτη ευκαιρία που θα έβρισκαν...

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΟΥ...