Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

 

Ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας είναι Έλληνας! Πιο σωστά, ελληνικής καταγωγής. Ελληνοσερβικής, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς. Μάνα Σέρβα, πατέρας ο Ιωάννης Καστριώτης, γκέκικης καταγωγής, με ρίζες από Ημαθία μεριά, σκληρό καρύδι, φύλαρχος στην Κρόγια, ο οποίος το 1423 αντιστάθηκε στην περιοχή του όταν εμφανίστηκαν οι Τούρκοι. Ακόμα δεν έχει πέσει η Κωνσταντινούπολη, το Βυζάντιο κρατάει και ο Γιώργος Καστριώτης, για τους Αλβανούς Γκιόργκι Καστριότι, είναι πιτσιρίκι.

Στην Ελλάδα ξέρουμε ως τον πιο διάσημο Αλβανό τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή, από το Τεπελένι της Αλβανίας, που δεν ήταν Αλβανός, αλλά Τούρκος κανονικός, άλλο ότι προερχόταν από την Αλβανία ο τελευταίος πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής στην Ελλάδα για πάρτη του Σουλτάνου. Για τους Αλβανούς η μεγάλη φίρμα της Ιστορίας τους είναι ο Καστριώτης, τον οποίον στα σχολικά τους βιβλία αναφέρουν ως Σκεντέρμπεη. Και το άγαλμα του (φώτο) βρίσκεται στην πιο κεντρική πλατεία των Τιράνων, της αλβανικής πρωτεύουσας.

Χάνει, λοιπόν, από τον στρατό του σουλτάνου Μουράτ ο πατέρας Καστριώτης, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το φυσικό οχυρό Κρόγια, και ο ηττημένος υποχρεώνεται να παραδώσει τα τέσσερα παιδιά του στον κατακτητή, διαφορετικά δεν έχει νόημα η υποταγή του. Αν, δηλαδή, ο μπαμπάς ξανασηκώσει κεφάλι, τότε θα χάσουν το κεφάλι τους τα παιδιά του, από τα οποία το ένα είναι ο Γιώργης.

Όπως ο Ούνος Ατίλας και ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος ήταν παιδικοί φίλοι, για χρόνια μεγάλωσαν μαζί και, τελικά, βρέθηκαν αντίπαλοι στην πιο κρίσιμη μάχη της ευρωπαϊκής Ιστορίας, στα Καταλαυνικά Πεδία, έτσι, κάπως έτσι, έγινε και με τον Γιώργο Καστριώτη και τον Μωάμεθ τον Πορθητή της Κωνσταντινούπολης! Φοβερά πράγματα που δεν στα σερβίρει μόνον η φαντασία του σεναριογράφου στο σινεμά αλλά και η Ιστορία.

Μωάμεθ και Καστριώτης πάνε μαζί σχολείο στην Ανδιανούπολη και γίνονται κολλητάρια. Ο Οθωμανός βλέπει τον ξένο συνομήλικό του να είναι παιχτρόνι. Πράγματι, ο «Αλβανός» Καστριότι είναι πανέξυπνος, με τρόπους αριστοκρατικούς, επιβλητικός, εντυπωσιακός και γκόμενος. Ο Μωάμεθ, ο αυριανός σουλτάνος «βαπτίζει» το φιλαράκι του «Ισκεντέρ», δηλαδή ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος της Αλβανίας. Έτσι, Ισκεντέρ, λένε οι Ασιάτες τον κανονικό Αλέξανδρο, τον Μεγάλο Μακεδόνα . Κι έτσι του έμεινε του αρχοντάνθρωπου Καστριώτη, για τους Αλβανούς έγινε Σκεντέρ-μπέης.

Δεν αποκλείεται ο Σκεντέρμπεης να πολέμησε μαζί με το ''αδελφικό'' του ταίρι Μωάμεθ να πέσει η Πόλη. Ιστορικά δεν έχει αποδειχθεί. Δύο χρόνια, πάντως, μετά την Άλωση της Πόλης, το 1455 ο υπερήφανος Σκεντέρμπεης που γεννήθηκε Μάιο του 1405, γίνεται ο περήφανος υπερασπιστής της πατρίδας του, της Κρόγια και ταπεινώνει τον Μωάμεθ!

Στο μεταξύ από μουσουλμάνος ο στην πραγματικότητα άθεος Γιώργος Καστριώτης-Σκεντέρμπεης γίνεται χριστιανός. Εποχή που ακόμα δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι στη σημερινή Αλβανία και ο πονηρός, για να πάρει με το μέρος του τους χριστιανούς ενάντια στον εχθρό Μωάμεθ, ο ίδιος επαναχριστιανίσθηκε.

Κάτι τελευταίο. Ο γιος του Σκεντέρμπεη, που κράτησε μακριά τους Τούρκους για 24 χρόνια από την Κρόγια, την πούλησε στους Βενετσιάνους κι αυτοί μετά την μεταπώλησαν στους... Τούρκους. Πουτάνα Ιστορία. Πουτάνα ζωή. Ο Σκεντέρμπεης πέθανε το 1468, σα σήμερα 17 Ιανουαρίου.

Διαβαστε ακομα:

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ