ΕΚΑΝΕ ΘΑΥΜΑΤΑ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ (ΧΡΥΣΟ) ΣΤΟΜΑ

 

«Πέστα, Χρυσόστομε!». Όταν κάποιος τα λέει σωστά, αυτό θα ακούσεις νατου πούν: «Πέστα, Χρυσόστομε!». Ακόμα και να μην τα λέει με ρητορική ικανότητα, όμως συμφωνεί μαζί του, ο άλλος θα αναφωνήσει «Πέστα, Χρυσόστομε!». Ο Χρυσόστομος για; χάρη του οποίου βγήκε η εν λόγω επιφώνηση, ανεξάρτητα το τι πρέσβευε, ό,τι έλεγε, το έλεγε χαρισματικά. Ο άνθρωπος είχε χρυσό στόμα. Γι’ αυτό αποφάσισε να γίνει δικηγόρος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 407 πέθανε ο Ιωάννης, ο αποκαλούμενος Χρυσόστομος, ο της Αντιοχείας, από Συρία μεριά, ένας από τους τρεις Ιεράρχες του χριστιανισμού. Πλουσιόπαιδο, εγκατέλειψε κάθε σκέψη για καριέρα, προκειμένου να αφοσιωθεί στον Κύριο. Κι όταν πέθανε και η μάνα του, τότε αυτός ξόδεψε όλα του τα λεφτά στους φτωχούς.

Όπως το λέω. Σκότωσε την περιουσία του ο Ιωάννης, ο άγιος της Αντιοχείας. Χάθηκαν τα λεφτά, λέω εγώ, δεν έπιασαν τόπο, διότι δεν τα έδωσε σε κάποιους να κάνουν μπίζνες αλλά στους μη έχοντες. Αν, όμως, το χρήμα έπαιζε επιχειρηματικά, επενδυτικά, τότε θα βοηθούσε ουσιαστικά και διαχρονικά κάποιον κοσμάκη να βρει δουλειά, να βγάλει μεροκάματο.

Έκανε και θαύματα, λέει, ο Ιωάννης, θεράπευε ανίατες ασθένειες. Ο Θεός, δηλαδή, φέρνει στον κόσμο σακάτηδες, κουτσούς, στραβούς, κουφούς και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όπως και άλλοι άγιοι, τους κάνουν καλά.

Το σώσε έγινε όταν ξεσηκώθηκαν στην Αντιόχεια οι πατριώτες του, και δεν τον άφηναν να φύγει στην Κωνσταντινούπολη. Τελικά, οι στρατιώτες του Βυζαντίου με το ζόρι τον πήραν για να γίνει Πατριάρχης στην έδρα της αυτοκρατορίας.

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος γιορτάζει σήμερα 27 Ιανουαρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του, η μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου. Στηφώτο, από την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής, του θεατρικού έργου με θέμα τον Ιωάννη Χρυσόστομο. 

Διαβαστε ακομα:

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΩΝ