THE LAST APPEARANCE OF THE BEATLES
Ο αποδυτηριάκιας δηλωμένος πότης των τραγουδιών των Μπητλς αναφέρεται σήμερα σε μια βροχερή και μελαγχολική ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου του 1969, όταν από μια ταράτσα οι περαστικοί άκουγαν δυνατή μουσική. Ήταν οι Beatles στην τελευταία τους κοινή εμφάνιση, και συνέβη σε ανοικτό χώρο. Στο σημείο αυτό ο αποδυτηριάκιας αποσύρεται, παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο Here, There And Everywhere της κυρίας Χίλντας Παπαδημητρίου, που αναφέρεται στους Μπητλς και είχε εκδοθεί το 2003.
...Ήταν προφανές πια ότι οι Beatles διαλύονταν, ο μοναδικός που πάλευε να τους κρατήσει ενωμένους ήταν ο Paul McCartney. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξαναβρούν την παλιά ορμή και το κέφι τους, κατάφερε να τους πείσει να φτιάξουν ένα άλμπουμ επιστροφής στις ρίζες τους, που για ευνόητους λόγους θα ονομαζόταν Get Back. Η ιδέα του Paul ήταν να μπουν στο στούντιο μ' ένα τηλεοπτικό συνεργείο που θα τους παρακολουθούσε όσο θα έκαναν πρόβες και θα ετοίμαζαν το δίσκο, τον οποίο στη συνέχεια θα ηχογραφούσαν live στη διάρκεια συναυλίας. Οι πρόβες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 1969. Η αλήθεια ήταν ότι είχαν πάψει πια να είναι οι έφηβοι που λάτρευαν την παρείστικη ατμόσφαιρα ενός rock συγκροτήματος.
Ο Harrison λαχταρούσε να ξεκινήσει προσωπική καριέρα, ο Ringo επιδίωκε να γίνει ηθοποιός και ο Lennon ήθελε να ασχοληθεί με τα αβάν-γκαρντ σχέδια της Yoko. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδρούν στις προσπάθειες του McCartney να τους επιβάλλει μια στοιχειώδη πειθαρχία, όπως θα αντιδρούσαν σ' έναν αυστηρό γυμνασιάρχη.
Μπροστά στις κάμερες που τους παρακολουθούσαν ο Harrison ήταν ο δεύτερος Beatle που τα παράτησε, για τρεις ημέρες. Είχε γυρίσει γεμάτος αυτοπεποίθηση από τις ΗΠΑ μ' ένα σωρό καινούργια τραγούδια και δεν ανεχόταν την καθοδήγηση του McCartney. Η ιδέα του Paul, την οποία είχε προσυπογράψει ο Lennon, ήταν να ηχογραφηθεί ο δίσκος χωρίς κανένα εφέ, όπως έκαναν τα πρώτα χρόνια τους. Αποδείχθηκε αδύνατον, αφού είχαν σταματήσει τις συναυλίες και τους έλειπε πια το δέσιμο μιας καλά προβαρισμένης μπάντας. Απέτυχε παταγωδώς η απόπειρα να πιάσουν πάλι τον ενθουσιασμό της live ηχογράφησης του Please Please Me.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί το ημιτελές υλικό ο Harrison κάλεσε στο στούντιο τον παλιόφιλο Billy Preston, τον κηρμπονίστα του Ray Charles. Ο Preston έπαιξε έξοχα στο “Get Back” και μέσα στην προσωρινή ευφορία συμφώνησαν να αφήσουν τις μεγαλεπήβολες ιδέες για ένα ρεσιτάλ σε κρουαζιερόπλοιο ή ρωμαϊκό αμφιθέατρο και να κάνουν τη συναυλία στην ταράτσα των γραφείων της Apple. Η συναυλία της ταράτσας είχε επεισοδιακό τέλος. Εισέβαλε η αστυνομία και τους διέταξε να σταματήσουν τη “φασαρία'' που έκαναν.
Μετά τη συναυλία επήλθε η απόλυτη παραίτηση. Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων ήταν εντελώς ακατάλληλο να γίνει δίσκος. Ο George Martin ξεκίνησε να δουλεύει το υλικό του Get Back αλλά κουρασμένος από την εχθρότητα και την ασυνεννοησία τα παράτησε απελπισμένος... O Lennon παρέδωσε το υλικό στο μεγάλο Αμερικανό παραγωγό Phil Spector χωρίς να συμβουλευθεί τον McCartney ή τον George Martin.
Από τα κομμάτια που ξεδιάλεξε τελικά ο Spector για το Let It Be, όπως ονομάστηκε ο δίσκος, ξεχωρίζει το ομώνυμο τραγούδι του McCartney, εμπνευσμένο από την νεκρή μητέρα του, το κεφάτο Get Back, το πρώτο σινγκλ του δίσκου, το αισιόδοξο Two Of Us και το Long And Winding Road, η πέτρα του σκανδάλου. Ο Lennon κάνει μια συναρπαστική παρουσία με το Across The Universe και το Don't Let Me Down... Το άλμπουμ κυκλοφόρησε Μάιο 1970.
Η κυκλοφορία του Let It Be είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν μπερδέψει πολλούς. Θεωρείται ο τελευταίος δίσκος των Beatles, στην πραγματικότητα είναι ο προτελευταίος. Όλοι θυμόμαστε το Let It Be ως το κύκνειο άσμα τους, όμως ο τελευταίος δίσκος που ηχογραφήθηκε είναι βέβαια το Abbey Road.
*Η Χίλντα Παπαδημητρίου έγραψε το βιβλίο με τη βοήθεια και τις παρατηρήσεις της δόκτωρ Μπητλολογίας Δανάης Βλάχου και τις συμβουλές του Λάζαρου Λαζαρίδη.
Διαβαστε ακομα:
ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ