ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ
Ο Σωκράτης είπε ''Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα''. Μεγιστοτεράστια φιλοσοφική προσέγγιση. Μέγα άλμα γνώσης. Σε ελεύθερη φιλοσοφική μετάφραση ο Αθηναίος εννοεί ''Έφθασα στο σημείο να γνωρίζω κάτι με βεβαιότητα, κι αυτό είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα''. Για σκέψου τον άλλονα τον κάθε αρχιμαλάκα να θαρρεί πως γνωρίζει κάτι και επ' αυτού να μην έχει ιδέα.
Όταν ο Σωκράτης λέει ''Ένα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα'', εννοεί και τούτο: Πόσα πολλά υπάρχουν που δεν τα γνωρίζω. Και όσο ψάχνομαι, όσο περισσότερα μαθαίνω, τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία δεν γνωρίζω, ούτε και πρόκειται να τα πλησιάσω ποτέ.
Ο Rene Descartes, ο Καρτέσιος όπως τον λένε οι νεοέλληνες, είναι ο πατέρας της φιλοσοφίας της σύγχρονης εποχής. Και αμφιβάλει για τα πάντα. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, λέει ο Γάλλος Ρενέ Ντεκάρτ, που γεννήθηκε Μάρτιο του 1596 και πέθανε στη Σουηδία το 1650, μόλις 54 χρονών, σα σήμερα 11 Φεβρουαρίου.
Φοβερό, ε; Έρχεται η θρησκεία και λέει ''Αυτό είναι!''. Όπως ο θεούσας και ο θεολόγος το ίδιο κάνει ο φιλόσοφος, ο επιστήμων, ο ιστορικός, μας λένε Αυτό είναι. Όχι δεν είναι, λέει ο Ντεκάρτ, ο μαθηματικός, ο οποίος σκοπό της ζωής του έβαλε να θεμελιώσει ένα συγκεκριμένο σύστημα φιλοσοφικών στοχασμών και αληθειών με μαθηματική μέθοδο, με λογική. Και να αμφισβητεί το κάθε τι.