ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Γίγαντας της φιλοσοφίας, τον οποίον προσκυνούν όλοι οι στοχαστές, από κοντά και οι θεολόγοι. Τι περιμένεις από έναν διανοητή, που πάσχει να προβληματιστεί για το σωστό, το χρήσιμο, το τι είναι συνείδηση, το τι είναι λογική; Αν περιμένεις την αλήθεια δεν θα την ακούσεις από κανέναν ούτε σ' αυτή, ούτε στην άλλη ζωή. Αυτό υπογράφει ο αποδυτηριάκιας ο σοφός, όλοι οι άλλοι είναι απλά φιλόσοφοι.
Γίγαντα της φιλοσοφίας, λέμε, τον Γερμανό Ιμανουέλ Καντ, προσπάθησε κι αυτός να ανοίξει το βιβλίο… Αξιέπαινος, ας δεχθούμε πως διάβασε την πρώτη σελίδα, ίσως να κατάφερε να φθάσει μέχρι μιάμισυ σελίδα ακόμα, για να αντιληφθεί ότι το κείμενο είναι τυπωμένο σε άγνωστη γλώσσα. Διαπίστωσε, όμως, κάτι πολύ σημαντικό ο Καντ...
...Ο άνθρωπος είναι ικανός να γνωρίσει τον κόσμο, όμως μόνον όπως “φαίνεται”, ανίκανος είναι να αποκτήσει την απόλυτη γνώση για τον αληθινό κόσμο. Πάτησε και σε μια άλλη αλήθεια ο καθηγητής της λογικής και της μεταφυσικής: Ό,τι βλέπουμε ολόγυρα και ό,τι ακούμε, ό,τι συλλαμβάνουμε δεν είναι “δικά μας”... Δηλαδή; Δεν είναι δικές μας προσλήψεις, αντιλήψεις, αλλά όσα βλέπουμε από μόνα τους είναι εκείνα που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν την κρίση μας, τη συνείδησή μας.
Να ελαφρύνουμε την κουβέντα. Να πάρουμε μια αναπνοή. Ένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά του σύγχρονου πολιτισμού, που γεννήθηκε Απρίλιο του 1724 και πέθανε το 1804, σα σήμερα στις 12 Φεβρουαρίου, ο Καντ για να βγάζει τα έξοδα των ανώτερων σπουδών του παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και στοιχημάτιζε σε παρτίδες μπιλιάρδου.
Για τις σκέψεις του Immanuel Kant δεν έχουν σταματήσει να γράφονται χιλιάδες βιβλία. Ο ίδιος είπε ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε, με την προίκα μέσα του να επιδιώκει την ευτυχία του. Δηλαδή; Έχεις να κάνεις με έναν χάλια, αυτός είναι ο άνθρωπος. Του δόθηκε ο Λόγος του ανθρώπου, λέει ο Καντ, για να κάνει το καλό. Και τούτο είναι το Ύψιστο καλό, ο άνθρωπος με τη βούλησή του να διακρίνει το καλό.
Λόγος, για να μη ξεχνιόμαστε, σημαίνει κυρίως Σκέψη. Όχι μόνον γλώσσα και αιτία.
Διαβαστε ακομα: