ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙΑ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

 
Η μεγαλύτερη κουβέντα της αιωνιότητας βγήκε από τη σκέψη του Σωκράτη, του Αθηναίου φιλοσόφου, ο οποίος παρ' ό,τι εκτιμάται σαν το μεγαλύτερο μυαλό από τότε που πάτησε ο άνθρωπος στη γη, δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 7 σοφούς. Τι είναι τούτο; Το ξεπερνάμε, το κάθε τι έχει τη στιγμή του και το χώρο του. Λοιπόν. Μη γλυστρήσουμε από την κουβέντα μας, μη ξεφύγουμε απ' το δρομάκι που ξεκινήσαμε...
Για τον Σωκράτη ο λόγος. Ο πρώτος λόγος της ημέρας και δεν θα περιοριστούμε σήμερα μονάχα σε τούτες τις αράδες. Θα επανέλθουμε για τον Έλληνα φιλόσοφο, τον ισόθεο, τον υπέρθεο Σωκράτη, ο οποίος παραδέχθηκε πως γνωρίζει πολύ καλά ένα πράμα. ''Και ποιο είναι αυτό που ξέρεις, δάσκαλε'' τον ρωτάνε. Έκανα χρόνια να το βρω, τους απαντάει, μετά από βαθύτατες μελέτες, μετά από βασανιστικές επικοινωνίες με το υπερπέραν, το πέραν του πέρατος, και τελικά συνέλαβα την αλήθεια του σύμπαντος.
''Και ποια είναι αυτή'' ρωτάνε με αγωνία οι μαθητές του Σωκράτους, του παλαιστή και αθληταρά, για να μη ξεχνιόμαστε. Έτσι είναι. Αν δεν έμπαινες στην παλαίστρα εκείνη την εποχή, να γυμναστείς, να κτυπηθείς με τον άλλονα, σ’ είχαν για φτύσιμο, ας ήσουν ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, άλλη παλαιστάρα αυτός.

«Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα!» είπε στους μαθητές του την κουβέντα την οποία προσκυνούν ευλαβικά όλοι οι αληθινά σκεπτόμενοι άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Τι να μας πουν, ρε, οι θρησκείες και οι ιδεολογίες, οι μαγείες και οι προφητείες. Όσα ξέρουμε είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που αγνοούμε. Αυτό είναι το νόημα της αλήθειας του Σωκράτους. Ο μέγιστος των σοφών κατέληξε στο συμπαντικό συμπέρασμα: Στην κορυφαία αλήθεια του σύμπαντος. 
Τι ξέρω; Τα παπάρια ξέρω! Σας λέω ότι δεν ξέρω τίποτα. Τίποτα απ’ αυτά που πραγματικά αξίζει να ξέρω. Αυτό ξέρω!
Θα συνεχίσουμε για τον δάσκαλο. Προς το παρόν αυτά με αφορμή ότι σα σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου, το 469 πριν τον Ναζωραίο, πέθανε ο 70άρης πια ο Σόκρατες σούπερ σταρ. Καλό ύπνο.
Διαβαστε ακομα: