ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

 

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε. Μ' αυτή την εμβληματική φράση τελειώνει το “Κομουνιστικό Μανιφέστο” του Καρόλου Μαρξ και του Φρειδερίκου Ένγκελς (φώτο, από πλάνο κινηματογραφικής ταινίας). Πρόκειται για ένα από κάθε άποψη ιστορικό κείμενο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1848, σα σήμερα 24 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, στη γερμανική γλώσσα. Επιβάλλεται να... ξαναγραφτεί, προτείνει ο αποδυτηριάκιας. Από κάποιον άλλον Μαρξ, ας έχει και τη συνεργασία ενός άλλου Ένγκελς, κανένα πρόβλημα.

Να, πως ξεκινάει το Ευαγγέλιο των κομουνιστών: “Η Ιστορία κάθε κοινωνίας ήταν ως τα χρόνια μας η Ιστορία ταξικών αγώνων. Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρώνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, με μια λέξη καταπιεστής και καταπιεζόμενος, σε σταθερές αντιθέσεις ανάμεσά τους...”.

Μαρξ και Ένγκελς το καλοκαίρι του 1847 έφτιαξαν την “Ένωση Κομουνιστών”, που θεωρείται η πρώτη προλεταριακή επαναστατική οργάνωση ενάντια στους αστούς. Στο δεύτερο συνέδριο της ''Ένωσης'' αποφασίστηκε να συνταχθεί το πρόγραμμά της. Το προσχέδιο έγραψε ο Ένγκελς και ο Μαρξ έδωσε την τελική μορφή του κειμένου που ονομάστηκε “Κομουνιστικό Μανιφέστο”.

Ήμουν πιτσιρικάς, 14 χρονών, και ο κουρέας μου, οργανωμένος κομουνιστής στην ΕΔΑ, μου πρότεινε να διαβάσω το “Μανιφέστο”. Μετά από χρόνια πολλά, αφού το είχα διαβάσει και είχα αμολύσει και τις προσωπικές μου παρατηρήσεις, γνώρισα έναν δημοσιογράφο, αληθινά αξιοσέβαστο, ορκισμένο κομουνιστή, με τον οποίον είχα απίστευτες κόντρες, μέχρι που τον είχα τρελάνει. Μια φορά δεν μ' άντεξε και μου το πέταξε:

“Διάβασε πρώτα το “Κομουνιστικό Μανιφέστο” και μετά θα ξαναμιλήσουμε. Δεν θα σου πάρει περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας”.

Στην Ελλάδα το “Κ.Μ.” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1908.

Διαβαστε ακομα:

...ΚΑΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΤΑ