ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ

 

Έγραψε το περίφημο «Χιροσίμα, Αγάπη μου...» που γυρίστηκε ταινία το 1959. Ταινία έγινε επίσης η πιο σπουδαία της δουλειά, το μυθιστόρημα “Ο Εραστής'', το 1984. Μία ιστορία προσωπική, δική της, όταν ανήλικη, 14 χρονών, στην Ινδοκίνα όπου γεννήθηκε ήταν ερωμένη πλούσιου Κινέζου.

Η Μαργκερίτ Ντυράς, θηρίο της γαλλικής διανόησης, μπήκε στο κόμμα, στο κομουνιστικό βέβαια, όπως εξήγησε μετά από χρόνια “για να βγω από την απομόνωση, να απαλλαγώ από την προσωπική μου δυστυχία”. Όταν πέρασε η μπόρα του “Μάη '68” δήλωσε “Βαρέθηκα την κομουνιστική δημαγωγία, με αλλοτρίωνε!”.

Ο σύζυγός της, συγγραφέας κι αυτός, όπως και ο εραστής της μπαίνουν στην αντίσταση, στην οργάνωση που έχει αρχηγό τον Φρανσουά Μιτεράν. Λέγεται ότι δόθηκε σε γκεσταπίτη για να γλυτώσει τη ζωή του άνδρα της.

Αλκοολική. Με ερωτικές επιθυμίες. Μέχρι που γνωρίστηκε με τον Γιαν. Αυτή 68 χρονών, αυτός 30, καταπιεσμένη αδελφή. Ωραίος άνδρας, όμως ήθελε να πνίξει την επιθυμία του για άλλους άνδρες και το πέτυχε(;) δίπλα στην Μαργκερίτ που τον είδε σαν “αδελφό” της. Η Μαργκερίτ γεννήθηκε Απρίλιο του 1914 και πέθανε στο Παρίσι το 1996, σα σήμερα 3 Μαρτίου.

Ο για 15 χρόνια αδελφικός σύντροφος ζωής της Ντυράς, ο μυθιστοριογράφος Γιαν Αντρέα, πλάσμα τρυφερό και ευαίσθητο, πέθανε 62 χρονών το 2014 (φώτο οι δυο τους).

Διαβαστε ακομα: