ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ Η ΟΧΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ;

 

Stephen Hawking. Χωρίς πολλά, αυτός είναι το μεγαλύτερο μυαλό της ανθρωπότητας. Γκέλα! Δεν λέει τίποτα «το μεγαλύτερο μυαλό». Είναι ο πιο σοφός άνθρωπος που πάτησε στη γη τους τελευταίους αιώνες,αυτός ο σακάτης ο Στήβεν Χώκιγκ. Και για μιλάμε σωστά, να πάει να γαμηθεί το μεγάλο και κοφτερό μυαλό, όταν υπηρετεί το κακό, το αντιανθρώπινο. Το φωτισμένο μυαλό του - πριν το θάνατο του - διευθυντή ερευνών στο Καίημπριτζ παράγει σοφία. Άλλο πράμα αυτό, καμία σχέση με εξυπνάδα, με ευφυία.

Μετά τον πόλεμο η ανθρωπότητα μπήκε στη διαδικασία της μαλακίας. Ό,τι λέμε. Σιγά-σιγά, μετά το 1950, και πλέον με ορμητικό τρόπο, η καθημερινότητά μας είναι ένα γήπεδο όπου παίζει μπάλα η σάχλα. Δεν μιλάω για ελαφρότητα, ούτε για επιδερμικές προσεγγίσεις σ' αυτό που λέγεται ζωή. Μιλάω για σαχλαμάρα. Για φτήνεια. Για σαβούρα.

Εκεί πήγε το έργο. Να χαρακτηρίζεται παλαβό και ακαταλαβίστικο εκείνο που βγαίνει από τη σκέψη, από το καταστάλαγμα φιλοσοφίας του Βρετανού κοσμολόγου Στήβεν Χώκιγκ. Ναι, απ' αυτόν άξιζε να περιμένει κανείς, περισσότερο από κάθε άλλον, να σου πει ποιος είναι ο άνθρωπος. Και γιατί τον αντιμετωπίζει ως θύμα της η ηλεκτρονική εποχή μας, αυτή του πολέμου των άστρων.

Ποιος, ρε, στον καιρό μας έχει το κύρος και την αξιοπιστία να μας πει αλήθειες αιώνιες; Ο πατριάρχης, ο πλανητάρχης, ο καπετάν μηντιάρχης, ποιος; Τον Hawking θα ακούσεις τι λέει για τον άνθρωπο και ποια είναι η σχέση του με τον συνάνθρωπό και με το περιβάλλον. Και, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσεις μαζί του αν γεννιούνται επιφυλάξεις, αμφιβολίες. Μετράνε, όμως, οι παρατηρήσεις του, έχουν βάρος και είναι προσφορά στην ανθρωπότητα.

«Αν δεν μας σκοτώσουν οι μηχανές, το πιθανότερο είναι να μας τελειώσει ο εαυτός μας. Η επιθετικότητα του ανθρώπου είναι ικανή να καταστρέψει τον πολιτισμό». Αυτό υποστήριξε ο άνθρωπος μια ζωή σε αναπηρικό καροτσάκι. Στα 24 χρόνια του είχε πει: «Χρήσιμη ήταν η επιθετικότητα του ανθρώπου την παλαιολιθική εποχή, τότε που πάλευε για την τροφή του, για τη γη του, να πηδήξει την γυναίκα, όμως σήμερα είναι επικίνδυνη».

Έχεις σχόλιο; Να σου πω εγώ. Προικισμένο γεννήθηκε το δίποδο με επιθετικότητα για να κερδίσει την επιβίωσή του. Κι αφού έφθασε να εξασφαλίζει και επιβίωση, μάλιστα με ευκολία σε σύγκριση με το παρελθόν, και να απολαμβάνει διασκέδαση, τελικά ο μαλάκας δεν κατάφερε να τιθασεύσει, να ελέγξει την επιθετικότητά του. Διαφωνείς;

Κάτι άλλο από τον Hawking: «Εάν μας επισκεφτούν εξωγήινοι θα είναι όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος που πάτησε στην Αμερική, γεγονός όχι καλό για τους ιθαγενείς Αμερικανούς».

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ