ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Με επαναστατικά συνθήματα τύπου «Νίκη ή θάνατος» και «Ταν ή επί τας» διανθίzουν οι διοργανωτές την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Πρόκειται για φράσεις πάνω στις ιστορικές σημαίες της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Σημαία του Ρήγα Φεραίου: Την πρότεινε ο Ρήγας ως Σημαία της «Ελληνικής Δημοκρατίας». Απεικονίζει το ρόπαλο του Ηρακλή με τρεις σταυρούς επάνω. Είναι τρίχρωμη, με μαύρο χρώμα στην βάση, και εκφράζει τον υπέρ πατρίδας και ελευθερίας θάνατο. Λευκό χρώμα στην μέση, παραπέμπει την αθωότητα και κόκκινο στην κορυφή, συμβολίζει την αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού ή κατά άλλους την αυτοκρατορική πορφύρα, την οποία και χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας ως ένδυμα πολέμου, για να μη διακρίνεται το αίμα από τις πληγές.

Σημαία της Μάνης: Υψώθηκε την 17η Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη. Κυανός σταυρός σε λευκό πανί. Άνωθεν του σταυρού αναγράφεται η φράση «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και χρησιμοποιείται η λέξη «ΝΙΚΗ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», γιατί η Μάνη ήταν πάντα ελεύθερη. Υπήρξε ανεξάρτητη καθ' όλη την τουρκοκρατία, συνώνυμη του τόπου όπου ζουν ελεύθεροι άνθρωποι την περίοδο της δουλείας. Στη βάση του σταυρού αναγράφεται η φράση «ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ», η γνωστή έκφραση των Σπαρτιατισσών, όταν ξεπροβόδιζαν τους γιους τους σε πόλεμο.

Σημαία Ύδρας (φώτο): Την ύψωσε ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, το 1821, κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως στο νησί.

Σημαία Σπετσών: Αυτή των κάτοικων του νησιού, κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως, στις 3 Απριλίου 1821.

 

Σημαία Ψαρών: Το λάβαρο του νησιού, υπό το Σπετσιώτη πλοίαρχο Γκίκα Τσούπα, κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως στο νησί, ανήμερα το Πάσχα, 10 Απριλίου 1821.
Σημαία Κρήτης: Υψώθηκε την 21 Αυγούστου 1866, κατά την έναρξη της Κρητικής Επανάστασης, κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Η αναγραφόμενη φράση «Ένωσις ή Θάνατος» εξέφραζε, με εμφατικό τρόπο, τον προαιώνιο πόθο του κρητικού λαού, της ένωσης της Μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.
Διαβαστε ακομα: