ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

 
Λαμόγιο. Της προσκολλήσεως, δηλαδή. Μεγάλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας κι όχι μόνον. Έγραψε πολλά και σημαντικά πράγματα, κλασικά πράγματα και σήμερα ακόμα αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Ποιοτικός δημιουργός, αναξιοπρεπής ως άνθρωπος. Έδειχνε τη φτήνια του απέναντι στον αριστοκράτη, τον βασιλιά, τον κάθε εξουσιαστή. Αυτός ο θεωρητικός κατά της εξουσίας και της μη βίας.
Ο λόγος για τον Φρανσουά Μαρί Αρουαί, γνωστό ως Βολταίρο, ο οποίος γεννήθηκε Νοέμβριο του 1694, και πέθανε το 1778, σα σήμερα 30 Μαίου. Ένας γλύφτης των ευγενών είναι κορυφαία προσωπικότητα του Διαφωτισμού και μάρτυρας για τις θέσεις του υπέρ της ανεξιθρησκείας και τις επιθέσεις του στο παπαδαριό.
Στα γραπτά του έβγαζε το ριζοσπαστικό, το φιλελεύθερο πνεύμα του. Με το πρώτο κιόλας σατιρικό του έργο τον μπαγλαρώσανε για ένα χρόνο στη Βαστίλη. Δεν γλύτωσε και την εξορία, την έκανε στην Αγγλία. Για το κακό φταίει ο άνθρωπος, υποστηρίζει ο Βολταίρος. Ο μεν Θεός δημιούργησε τον άνθρωπό, ο δε άνθρωπος γέννησε το κακό. Βολική θεωρία, λέω εγώ.

Ο Βολταίρος είναι υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος. «Καλός είναι ο χριστιανισμός, όμως για τα ανθρωπάκια, τις δούλες, τους τσαγκάρηδες, τους ράφτες. Στην ανώτερη πράξη ταιριάζει η αθεία». Αυτά έλεγε ο Βολταίρος, αλλά όταν είχε πλησιάσει το τέλος του τα χρειάστηκε, μήπως τιμωρηθεί στην άλλη ζωή. Πήρε πίσω κάποια αντιθρησκευτικά του κείμενα για να εξασφαλίσει χριστιανική κηδεία.

Έγραψε πολλά, δράματα, τραγωδίες, κωμωδίες. Και μια σάτιρα, την «Παρθένο», για να κοροϊδέψει τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ζαν Ντ’ Αρκ. Κάτι τελευταίο. Είναι λάθος που αποδίδεται σ’ αυτόν η τεράστια κουβέντα «Διαφωνώ μ’ αυτό που υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θάνατο το δικαίωμα να εκφράζεσαι ελεύθερα». Η φράση ανήκει σε κάποια Εβελύν Μπεατρίς Χωλ, μία ακόμα βιογράφο του Βολταίρου

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ