ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΞΟΔΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΦΤΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

 
Μεγάλος ηθοποιός. Πολύ μεγάλος ηθοποιός και κακώς, όμως δικαιολογημένα, στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί κωμικός. Μόνο κωμικός. Βεβαίως ήταν και κωμικός, επειδή ήταν ατόφιο διαμάντι ηθοποιός, μπορούσε να παίξει και ρόλους κωμικούς. Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις στην καλλιτεχνική πορεία του, σπαταλήθηκε με την κωμωδία η ανώτερη κλάση - έτσι λέω εγώ -  από όλους τους θρυλικούς κωμικούς της Ελλάδος. Τους «τυπίστες», εκείνους τους κωμικούς οι οποίοι σ' όλους σχεδόν τους ρόλους τους ήταν... ίδιοι. Επειδή έτσι τους ήθελε ο κόσμος. Επειδή έτσι τους είχε συνηθίσει ο κόσμος. Επειδή κι εκείνοι δεν ήταν σε θέση να μην επαναλαμβάνονται.

Ο Σωτήρης Μουστάκας το είχε παραξηλώσει. Δεν είχε κανένα δισταγμό να εμφανίζεται στην πιο φτηνή ταινία, στην πιο σαχλαμάρα. Πέθανε το 2007, σα σήμερα 4 Ιουνίου, μ' αυτό το μαράζι. Ότι δεν έπαιξε τους σπουδαίους ρόλους, τους κλασικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Έπαιζε ό,τι του δίνανε. Ταινίες με το τσουβάλι. Και την εποχή της βιντεοκασέτας. Να αναφέρω νούμερα. Το 1967, 27 χρονών έλαβε μέρος σε 11 ταινίες! Σε 8 το 1968, από 4 το 1969, το 1970, το 1971. Κανονικός βιοπαλαιστής. Και τα καλοκαίρια πρωταγωνιστής, σε σχήμα μ' άλλους κωμικούς πάντα στις επιθεωρήσεις. Την τελευταία του ταινία δεν την είδε, διότι είχε ήδη πεθάνει, ήταν το «Ελ Γκρέκο» και έκανε τον μέγα ζωγράφο Τισιάνο. Σε ρόλο που του άρεσε, και τον εξέφραζε καλλιτεχνικά.

Αξίζει να μην το παραλείψω. Την περίοδο 1969-70 συμμετέχει στο θίασο Αλέξη Μινωτή και Κατίνας Παξινού, τα δύο θηρία έχουν ανεβάσει στο θέατρο Rex, το έργο Η Ήρα και το Παγώνι, του Ιρλανδού Σων Ο' Καίηζυ. Οι κριτικοί συμφώνησαν ότι την παράσταση έκλεβε ο Κύπριος ηθοποιός.

Γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1940, σε χωριό της Λεμεσού, ένα από τα οκτώ παιδιά φτωχής οικογένειας. Έφηβος ακόμα μπήκε στην αντίσταση, οργανώθηκε στην ΕΟΚΑ και από τους Άγγλους φυλακίστηκε 7 μήνες.

«Θέλω να γίνω ηθοποιός... » είπε στον άγνωστό του Νίκο Σταυρίδη ο οποίος με θίασό του έκανε μια αρπαχτή στη Λεμεσό. «Έλα να με βρεις στην Αθήνα... » του είπε ο «Υβ-Υβ-Υβ». Στις πρόβες με Θύμιο Καρακατσάνη και Γιώργο Κωνσταντίνου, για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ο καρκινοπαθής Σωτήρης Μουστάκας δεν αισθανόταν καλά. Πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού. Μετά από 3 μήνες πέθανε και η γυναίκα του, επίσης ηθοποιός, Μαρία Μπονέλου, που πριν οκτώ χρόνια είχε προσβληθεί από αλτσχάιμερ.

Καθημερινός επισκέπτης της Πάρνηθας ο Σωτήρης Μουστάκας. Είχε ανάγκη από ρουλετοθεραπεία. Περίεργος τζογαδόρος του καζίνο. Αφελής. Σχεδόν αδιάφορος. Λες και έπαιζε για να χάσει. Δεν νομίζω να έφυγε κερδισμένος, ούτε ρεφαρισμένος, έστω ένα βράδυ. Τοποθετούσε τις μάρκες στο τραπέζι δίχως πάθος, δίχως καρδιοκτύπι. Και ξαφνικά, χρόνια πριν πεθάνει, εξαφανίστηκε. Δεν τον ξανάδανε οι ρουλέτες.
Στη φώτο, από την πρώτη του ταινία, το 1964, Αλέξης Ζορμπάς, του επίσης Κύπριου Μιχάλη Κακαγιάννη
Διαβαστε ακομα:

ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟ