ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΜΩΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΗΤΑΝ ΦΡΙΚΤΟΣ

 
Ο δημοσιογράφος σε εφημερίδα αισθάνεται πιο κοντά στον συγγραφέα. Δεν είναι συγγραφέας. Γράφει και ένας αρχιτέκτονας, ένας γεωπόνος, χημικός, θεολόγος, ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι του. Πράγματα εκτός δουλειάς του, έξω από το αντικείμενο του. Δεν θα τον πεις συγγραφέα, ούτε δημοσιογράφο. Άλλη είναι η δουλειά του, άλλο το επαγγελματικό του  αντικείμενο. Αυτός, όμως, που γράφει, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε όχι επικοινωνεί περισσότερο με τον συγγραφέα. Τον καταλαβαίνει, τον εκτιμά περισσότερο από τους ''ανυποψίαστους'' αναγνώστες.
Μία εξομολόγηση, με την ευκαιρία. Όσους μεγάλους συγγραφείς έχω διαβάσει τους έχω φανταστεί στην προσωπική τους ζωή. Ο συγγραφέας, λοιπόν, είναι τραγικό άτομο, συνήθως με προσωπική ζωή ταραχώδη, περιπετειώδη. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις, βέβαια, δεν είναι κανόνας ότι όλοι οι συγγραφείς κουβαλούν παθογένειες στα έγκατα της ψυχής τους

 

Τσαρλς Ντίκενς. Μεγάλος. Κλασικός. Εκδίδεται ακόμα, το πιθανότερο να διαβάζεται και στους προσεχείς αιώνες. Επειδή ο άνθρωπος, οι κοινωνίες του ανθρώπου, όσο κι αν συνταρακτικά αλλάζουν, παραμένουν αμετακίνητα ίδιες. Με τη φτώχεια, την αδικία, την κακία, την αδιόρθωτη στην αιωνιότητα κακομοιριά παντρεμένο το δίποδο.
Δεν είναι μουσειακό προϊόν τα μυθιστορήματα του Charles Dickens. Όλιβερ Τουίστ, Ιστορία Δυο Πόλεων, Μεγάλες Προσδοκίες, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, το πιο δημοφιλές βιβλίο του, Δαυίδ Κόπερφηλντ, το αριστούργημά του, σίγουρα αυτοβιογραφικό. Ο Άγγλος Ντίκενς είχε παιδική ζωή με πόνο.

 

Δεν γίνεται διαφορετικά. Για να φθάσει να φωτογραφήσει ανθρώπινες ψυχές, να στήσει χαρακτήρες, να βγάλει αλήθειες από τις συγκρούσεις των ηρώων του ο συγγραφέας είχε προηγουμένως εξοπλιστεί από τις δικές του εμπειρίες.

Άσωτος ο πατέρας του Ντίκενς και των 8 αδελφών του κατέληξε στη φυλακή, και ο 15χρονος Κάρολος εγκατέλειψε το σχολείο για να δουλέψει σε εργοστάσιο. Έγινε δημοσιογράφος, στο πολιτικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Συγγραφέας πια σε ειδικές βραδιές διάβαζε με θεατρικό τρόπο τα έργα του μπροστά στο κοινό. Έκανε κι αυτός δέκα παιδιά.

 

Ο  Charles Dikens γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1812 και πέθανε το 1870, σα σήμερα 9 Ιουνίου. Στα 24 χρόνια του στο Τσέλσυ, τότε ήταν χωριό αυτή και πολύ in περιοχή του Λονδίνου, παντρεύτηκε την Katherine Hogarth και της έκανε 10 παιδιά. Ο συγγραφέας του προλεταριάτου και του υποκόσμου, όχι της βασιλικής αυλής και της αριστοκρατίας, πολύ γρήγορα την είχε στη ξεφτύλα της γυναίκα του. Την μητέρα των παιδιών του.
Ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός Ρέιφ Φάνς σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί στην ταινία Η Αόρατη Γυναίκα, η οποία αναφέρεται στην οικογενειακή ζωή του κορυφαίου συγγραφέα του αιώνα του. Παρουσιάζει στο σινεμά τον Τσαρλς Ντίκενς, όπως ήταν στην πραγματικότητα, ένας αλκοολικός, εραστής της κατά 27 χρόνια νεότερης του, κάποιας ανύπαρκτης ηθοποιού, την οποία είχε σπιτώσει. Σα σκουπίδι συμπεριφερόταν στην σύζυγο του Κάθριν ο Κάρολος Ντίκενς. «Σε βαρέθηκα, και τα παιδιά μας σε βαρέθηκαν… Είσαι και άσχημη! Είσαι και χοντρή!...». Αυτά της έλεγε ο συγγραφέας του «Όλιβερ Τουίστ» που έκτισε ένα μισότοιχο στην… κρεβατοκάμαρα, να κοιμάται - όποτε κοιμόταν σπίτι του-  χωριστά από την γυναίκα του. (Στη φώτο, ο Ray Fiennes (1962) και η Felicity Jones(1983) η οποία στην ταινία είναι η 18χρονη ερωμένη του Ντίκενς.)

Συμπέρασμα. Ο μεγάλος, ο πολύ μεγάλος συγγραφέας, μουσικός, στρατηγός, φιλόσοφος, επιστήμων, ερευνητής με σκέψη και προσφορά στην ανθρωπότητα, πιθανόν να είναι εγκληματίας, ρεμάλι του κερατά, κατάπτυστος, γλοιώδης, προδότης. Άλλο αυτό. Στην τέχνη του, όμως, στον τομέα του αξεπέραστος.
Αντιληπτό ότι είναι πειρασμός κάθε λεπτομέρεια προσωπικής ζωής διάσημου ατόμου. Έτσι γεννήθηκε ο κόσμος. Να ψοφάει να πληροφορηθεί οτιδήποτε, ακόμα και κάτι αδιάφορο, για τον γείτονα, πολύ περισσότερο για πασίγνωστο πρόσωπο. Κι ακόμα καλύτερο αν το κουτσομπολιό φτάνει στην κλειδαρότρυπα, σε σκανδαλιστικά περιστατικά.

Αυτός ο… γονιδιακού τύπου πειρασμός εγκυμονεί τον κίνδυνο να παρεξηγήσει τουλάχιστον ο κόσμος το έργο ενός σκηνοθέτη, ενός ηθοποιού, με όχι αξιοπρεπή ζωή. Όπως τον τεράστιο Άγγλο συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.

Διαβαστε ακομα:

ΑΝΤΡΟΓΥΝΑΙΚΑ, ΓΟΗΤΕΥΕ ΘΗΛΥΠΡΕΠΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ