ΠΕΤΑΕΙ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Σε ηλικία 14 χρόνων έφτιαξε το πρώτο του μοντέλο πυραύλου. Ήταν το σωτήριον έτος 1908. Ο πρώτος κανονικός πύραυλος για να καλύψει την απόσταση Βερολίνο – Νέα Υόρκη χρειαζόταν 24 λεπτά. Ήταν το σωτήριον έτος 1930. Αντιλαμβάνεται και ο πίτουρας γιατί ο κάθε αιώνας ξεφτυλίζει, όχι απλά μόνον, τον προηγούμενο αιώνα. Η κάθε δεκαετία, το κάθε έτος στον τομέα της τεχνολογίας ειρωνεύεται ακόμα και το προηγούμενο χρόνο.
Λες και το άλλο. Η αγορά, η παγκόσμια αγορά αν ήταν σε θέση να καταναλώνει πιο σύντομα τα νέα μοντέλα π.χ. σε κάθε ηλεκτρονικό προϊόν, τότε η εξέλιξη στο συγκεκριμένο τομέα θα ήταν σε βαθμό πυραυλικής ταχύτητας.
Χέρμαν Γιούλιους Όμπερτ. Γεννήθηκε σα σήμερα το 1894, στις 25 Ιουνίου, σε έδαφος της σημερινής Ρουμανίας, τότε επικράτεια της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Από πιτσιρίκι διάβαζε σαν τρελός τα βιβλία του Ιούλιου Βερν. Να, που η απίθανη φαντασία του Γάλλου συγγραφέα (1828 - 1905)... ξεπεράστηκε στην πράξη από την επιστήμη.
Η αγία τριάδα της πυραυλικής και της αστροναυτικής είναι ο Γερμανός Όμπερτ, ο Ρώσος Κονσταντίν Tσιολκόφσκι (1857 -1935) και ο Αμερικανός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (1904 - 1967). Πρωτοπόρος ο Ρώσος, με θεωρίες για διαστημικές πτήσεις. όμως τον άνθρωπο δεν τον είχε πάρει σοβαρά το σοβιετικό καθεστώς.
Υπ’ όψιν ότι και οι τρεις δεν είχαν επαφή μεταξύ τους. Καμία σχέση. Έπρεπε οι Αμερικανοί να κάνουν τα πρώτα βήματα στο διάστημα, καπάκι να ξυπνήσουν οι σοβιετικοί, των οποίων οι πρώτες επιτυχίες, και οι πιο προχωρημένες στον κόσμο, οφείλονται στον Τσιολκόφσκι.
Ο Χέρμαν Όμπερτ στην Γερμανία είχε μαθητή τον Βέρνερ Φον Μπράουν, με τον οποίο, μετά τον πόλεμο βρέθηκαν μαζί στις ΗΠΑ. Πέθανε Δεκέμβριο του 1989.
Διαβαστε ακομα: