ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ, ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ... ΠΑΟΚΤΣΗΣ

 
Κάποιες κουβέντες, χθεσινές και προχθεσινές, τις ανασύρεις από το παρελθόν και σε συγκλονίζουν. Σου ξυπνάει το μέσα σου, που στο κοιμίζει το μαγγανοπήγαδο της καθημερινότητας και ξεχνιέσαι, δεν συνειδητοποιείς την αθλιότητα κάποιων δημοσίων ανδρών με περγαμηνές, τις οποίες οι ίδιοι έχουν επιδώσει στον εαυτό τους.

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης είναι ποιητής. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί του είναι απαραίτητο να τον αντιμετωπίσεις ως ποιητή. Όχι πολιτικό, όχι επιστήμονα, όχι κοινωνικό λειτουργό. Μετά τη χούντα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης έπαιξε ένα όργιο εμπορίου από... αντιστασιακούς. Έργο άθλιο. Και εθνικά ανησυχητικό. Η χώρα κατέβασε παντελόνια και σώβρακα στους... αντιστασιακούς, παραδόθηκε δημοκρατικά στο φασισμό των αντιστασιακών.

Ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, κατ' εξοχήν πολιτικοποιημένος και στρατευμένος, κατά γενική αντίληψη, στην αριστερά, λέει: «Αυτή η ανεξέλεγκτη και χειμαρρώδης αντιστασιολογία, πόσω μάλλον από ανθρώπους που όψιμα ανακάλυψαν αυτό το ορυχείο, ομολογώ ότι με εκνευρίζει λίγο, με μελαγχολεί. Δεν διέπομαι από κανένα πνεύμα ρατσισμού και δεν αισθάνομαι καλά σε ένα κλίμα φραστικού παλικαρισμού που γίνεται εκ του ασφαλούς βέβαια. Είμαι ξένος σε αυτό το κλίμα. Κυρίως με ενοχλεί ο στόμφος, τα μεγάλα λόγια...». Το διακόπτω. Αρκετά.

Αν έχουν αυτιά, κι αν τους είναι χρήσιμο, ας το ακούσουν οι σημερινοί σύντροφοί του που βρέθηκαν στην κυβέρνηση επί Σύριζα. Οι άλλοτε σύντροφοι του Αναγνωστάκη, που πέθανε σα σήμερα 23 Ιουνίου, το 2005, σακατεμένος από αναπνευστικά προβλήματα.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου το 1925 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ιατρική, ακτινολόγος στη Βιέννη. Καταδικάστηκε σε θάνατο ο αριστερός ποιητής για την αντιστασιακή του δράση και γλύτωσε με τη γενική αμνηστία του 1951. Έγραψε 88 ποιήματα, και απ΄ αυτά αρκετά μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά και μελοποιήθηκαν από Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο κ.α.

«Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δεν θα ξαναγράψω, ολοκλήρωσα το έργο μου, επιλέγω σιωπή...» αποφάσισε μια στιγμή ο Αναγνωστάκης και προανήγγειλε τη σιωπή του με στίχους (το 1970)...

Το θέμα είναι τώρα τι λες.
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζονται.
Το θέμα είναι τώρα τι λες.

Κάθε Κυριακή που έπαιζε ο ΠΑΟΚ ήταν στο γήπεδο ο Μανώλης Αναγνωστάκης, κορυφαίος ποιητής της μεταπολεμικής γενιάς. «Βαμμένο παοκτσή» αυτοχαρακτήριζε τον εαυτό του και μέσω του ΠΑΟΚ «μυήθηκε» στο ποδόσφαιρο. Και επειδή φίλος φανατικός της μπάλας ήταν ο νομπελίστας Γαλλοαλγερινός Αλμπέρτ Καμύ, στην εφημερίδα του κόμματός του, την «Αυγή» ο Αναγνωστάκης έγραψε άρθρο για τον Άγιαξ με το ψευδώνυμο «Αλ. Καμής».

Διαβαστε ακομα:

ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΣΑΠΦΩ...