ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΟΧΙ ΕΡΑΣΤΗΣ Ο ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ
Άνοιξη του 334, ο κοσμάκης παραμένει στα χωριά τους, κανένας πανικός επειδή περνάει με τα στρατά του ο Αλέξανδρος. Ο Μέγας έχει χρόνο για μια πράξη ευλαβή. Είναι κοντά στην Τροία, την πόλη της Ιλιάδος, κάπου εδώ κοντά βρίσκονται οι τάφοι του Αχιλλέως και του Πάτροκλου. Στο λόφο μπροστά του υπάρχει μια μικρή πόλη με το όνομα Τροία.
Πιάνουν δουλειά οι αρχαιολόγοι του Αλέξανδρου. Ο τόπος είναι ιερός. Η μάγισσα μάνα του Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα, του είχε πει ότι η καταγωγή σου είναι από τον Αχιλλέα. Απ' αυτόν κρατάει το σόϊ μου. Έτσι, λοιπόν, ο Μακεδόνας με υμνωδούς, μουσικούς και καλλιτέχνες στήνει νεκρική πομπή και προσφέρει θυσίες στον τάφο του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.
Επειδή, λοιπόν, ο Ηφαιστίων ήταν απ’ όλους τους Μακεδόνες στρατηγούς ο πιο αφοσιωμένος στον Αλέξανδρο, μάλιστα κοιμόντουσαν στη ίδια σκηνή, έχει δώσει τροφή σε μια παραφιλολογία περί ομοφυλοφιλικής σχέσης. Η χοντρομαλακία. Αν ο Αλέξανδρος πήγαινε και με άνδρες τότε πρώτος να αποκλειστεί από τη λίστα είναι ο Ηφαιστίων.
Επιτέλους! Μόνον όποιος αρνείται να δεχθεί την αλήθεια της ανδρικής φιλίας, θα μολύνει τη σκέψη του στη σχέση του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα. Αυτός πέθανε Οκτώβριο του 324, το 323 πέθανε ο γιός του Φιλίππου.
Πένθος κήρυξε όλο το στρατό ο Αλέξανδρος για το θάνατο του «αδελφού» του. Τότε, η φιλία ανάμεσα σε άνδρες ήταν αδελφοσύνη. Φίλος ίσον Αδελφός. Και ο Αλέξανδρος σε ένδειξη πένθους ξύρισε το κεφάλι του. Και διέταξε να κουρέψουν τις χαίτες όλων των αλόγων.
Διαβαστε ακομα: