ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΟΧΙ ΕΡΑΣΤΗΣ Ο ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ

 
Ο Αχιλλέας, ο μυθικός υπερήρωας, η πρώτη βεντέτα του Τρωικού Πολέμου ήταν ζευγάρι με τον Πάτροκλο. Γνωστή ιστορία, το πόσο δεμένοι ήταν οι δυο άνδρες. Το βασιλόπουλο, ο Αχιλλέας, ο παίδαρος, ο πανέμορφος με εραστή λατρεμένο τον Πάτροκλο. Αφήνουμε στην άκρη το σενάριο...
... Ο Αλέξανδρος περνάει τον Ελλήσποντο. Η αυτοκρατορία της Περσίας παραμένει ασυγκίνητη για τον κοντοστούπη εισβολέα. Έλα, μωρέ, λέει ο Δαρείος στους από δίπλα του. Ποιος Αλέξανδρος, αυτός ο μεγαλομανής νάνος!

Άνοιξη του 334, ο κοσμάκης παραμένει στα χωριά τους, κανένας πανικός επειδή περνάει με τα στρατά του ο Αλέξανδρος. Ο Μέγας έχει χρόνο για μια πράξη ευλαβή. Είναι κοντά στην Τροία, την πόλη της Ιλιάδος, κάπου εδώ κοντά βρίσκονται οι τάφοι του Αχιλλέως και του Πάτροκλου. Στο λόφο μπροστά του υπάρχει μια μικρή πόλη με το όνομα Τροία.

Πιάνουν δουλειά οι αρχαιολόγοι του Αλέξανδρου. Ο τόπος είναι ιερός. Η μάγισσα μάνα του Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα, του είχε πει ότι η καταγωγή σου είναι από τον Αχιλλέα. Απ' αυτόν κρατάει το σόϊ μου. Έτσι, λοιπόν, ο Μακεδόνας με υμνωδούς, μουσικούς και καλλιτέχνες στήνει νεκρική πομπή και προσφέρει θυσίες στον τάφο του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.

Ο «Πάτροκλος» του Αλεξάνδρου είναι ο καλλονός Ηφαιστίων. Σ’ αυτόν, τον απόλυτα έμπιστο του ο Μέγας ανέθεσε το έργο να στολίσει τους δυο τάφους πριν την τελετή,  την γιορταστική και τιμητική εκδήλωση, όπου και καθαγιάστηκαν τα όπλα της μακεδονικής εκστρατείας.
Ας λένε ό,τι θέλουν για τον Αλέξανδρο, ότι είναι σφαγέας λαών, μπούκαρε έξω και μακριά από τα σύνορα του. Και πράγματι έτσι είναι. Επιθετικούς και επεκτατικούς πολέμους διέπραξε, όχι αμυντικούς και πατριωτικούς. Με το σεβασμό του, όμως, στη φιλία Αχιλλέα- Πάτροκλου αποδεικνύει πως δεν απουσιάζει ο ρομαντισμός και από έναν τυχοδιώκτη.
Με την ευκαιρία. Έχουν γράψει ένα κάρο πράματα πέραν και από τα όρια της χυδαιότητας και της ιστορικής πραγματικότητας για τις σχέσεις των δυο ανδρών. Των συνομήλικων Αλέξανδρου και Ηφαιστίωνα. Του πιο αγαπημένου συντρόφου του Αλέξανδρου, του  οποίου ο σκελετός είναι θαμμένος στο μεγαλειώδη τάφο, στην Αμφίπολη. Κολλητάρια από παιδιά οι δυο τους, μαθητές του μέγιστου των μέγιστων δασκάλου Αριστοτέλη.

Επειδή, λοιπόν, ο Ηφαιστίων ήταν απ’ όλους τους Μακεδόνες στρατηγούς ο πιο αφοσιωμένος στον Αλέξανδρο, μάλιστα κοιμόντουσαν στη ίδια σκηνή, έχει δώσει τροφή σε μια παραφιλολογία περί ομοφυλοφιλικής σχέσης. Η χοντρομαλακία. Αν ο Αλέξανδρος πήγαινε και με άνδρες τότε πρώτος να αποκλειστεί από τη λίστα είναι ο Ηφαιστίων.

Επιτέλους! Μόνον όποιος αρνείται να δεχθεί την αλήθεια της ανδρικής φιλίας, θα μολύνει τη σκέψη του στη σχέση του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα. Αυτός πέθανε Οκτώβριο του 324, το 323 πέθανε ο γιός του Φιλίππου.

Πένθος κήρυξε όλο το στρατό ο Αλέξανδρος για το θάνατο του «αδελφού» του. Τότε, η φιλία ανάμεσα σε άνδρες ήταν αδελφοσύνη. Φίλος ίσον Αδελφός. Και ο Αλέξανδρος σε ένδειξη πένθους ξύρισε το κεφάλι του. Και διέταξε να κουρέψουν τις χαίτες όλων των αλόγων.

Διαβαστε ακομα:

ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΟΣ ΕΡΩΤΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΓΟΡΓΟΝΑ