Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

 

Ο πρώτος αρειανός. Φανατικός οπαδός του Άρεως. Πολλά χρόνια πριν ιδρυθεί η ομάδα στη Θεσσαλονίκη. Αφιέρωσε όλη του την ζωή στη μελέτη του κόκκινου πλανήτη, του Άρεως. Ποιο ποδόσφαιρο, μιλάμε για αστρονομία. Για τον άνθρωπο που φαντασιωνόταν, με βάση τις επιστημονικές παρατηρήσεις του, τι σοϊ πράγμα είναι ο Άρης.

Τζιοβάνι Βιρτζίνιο Σκιαπαρέλι, όχι απλώς αστρονόμος αλλά βαθύς μελετητής της αρχαίας αστρονομίας, της επιστήμης που περισσότερο από κάθε άλλη είχε εξελιχθεί στην αρχαιότητα. Και ο καλλιτέχνης μπέρδεψε την αστρονομία με την πολιτική. Μέσα και το αύριο της ανθρωπότητας. Δηλαδή;

Ο κόσμος μπορεί να οργανωθεί, με τη διαφορετικότητα του, σε ομοσπονδίες στις «κοιλάδες» του Άρεως. Δεν είμαστε ίδιοι, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ίδιοι στη γη, όμως μπορούμε να επιβιώσουμε αρμονικά στον μεγάλο υδραυλικό οργανισμό, τον Άρη, τον πλανήτη που δεν ξέρει από βροχές, έχει κοιλότητες τεράστιες, ικανές να υποδεχθούν ανθρώπινες κοινότητες ξεχωριστού κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι πρώτες φωτογραφείς στην επιφάνεια του Άρεως τραβήχτηκαν από το διαστημικό όχημα Μαρινέρ 4, το 1965, και η πρώτη χαρτογράφηση έγινε το 1971 από το Μαρινερ 9. Ο Σκιαπαρέλι είχε φτιάξει τον τοπογραφικό χάρτη του Άρεως και τον είχε παρομοιάσει με την Γη, από πλευράς «γεωγραφικής αρχιτεκτονικής». Οι Μαρινέρ, τα διαστημικά οχήματα, φωτογράφησαν έναν πλανήτη γεμάτο κρατήρες και μια επιφάνεια διαμορφωμένη από σχηματισμούς ηφαιστειακής προέλευσης.

Ο Σκιαπαρέλι γεννήθηκε 14 Μαρτίου 1835 και πέθανε 4 Ιουλίου το 1910.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ