ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΟΥΜΕΝΟ

 

Σήμερα κυκλοφορείς με κινητό τηλέφωνο. Μέχρι πριν από έναν αιώνα δεν ήξερες τι είναι ραδιόφωνο. Ήταν να μη γίνει η αρχή, να βρεθεί το ένα και μετά το ένα έφερνε το άλλο. Κι όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Είδες τι κάνει η κονόμα. Ο εφευρέτης βρίσκει το κόλπο και καπάκι δουλεύει το εμπόριο. Η εμπορευματοποίηση της εφεύρεσης.

Λέει κάτι το όνομα Μαρκόνι; Μαρκήσιος Γκουλιέλμο Μαρκόνι από την Μπολώνια, τότε στην Ελλάδα έλεγαν Βολώνια την ιταλική πόλη. Ο τύπος δεν σπούδασε, προχώρησε αυτοδίδακτος από τα 20 χρόνια. Έφτιαξε ασύρματη τηλεγραφία μέσω ραδιοκυμάτων κι απ' εκεί μπήκε το νερό στο αυλάκι, δηλαδή ξεκίνησε το έργο στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, ράδιο, τηλεόραση, τηλεχειριστήρια γενικώς.

Ο Μαρκόνι, βέβαια, δεν ήταν ο μόνος. Κι άλλοι ψαχνόντουσαν, όμως από τα πειράματα του Ιταλού μπήκαν στο πρόγραμμα οι πρώτες βιομηχανικές εφαρμογές. Και τι δεν ανακάλυψε. Είπαμε. Το ένα φέρνει το άλλο.

Κατασκεύασε σηματοδότη καταιγίδας. Ανιχνευτή ραδιοσήματος. Ηλεκτρικό κουδούνι να βγάζει ήχο σε ανεμοστρόβιλο. Το πρώτο σήμα κινδύνου σε θάλασσα από σκάφος εξοπλισμένο με ασύρματο είναι του Μαρκόνι, το 1898. Η πρώτη υπηρεσία τηλεόρασης στον κόσμο εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο από το ΒBC, τον Ιανουάριο του 1936, με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα Marconi-EMI.

Έχει αμφισβητηθεί ότι ήταν δική του η επινόηση της εφεύρεσης του ραδιοφώνου, αλλά τελικά αναγνωρίστηκε το 1911 με δικαστική απόφαση. Ο Μαρκόνι γεννήθηκε 25 Απριλίου, το 1874 και πέθανε το 1937, σα σήμερα 20 Ιουλίου.

Διαβαστε ακομα:

ΦΑΤΣΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...