ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΤΗ ΦΕΤΑ...

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Γιατί να μην αναδείξουμε τον Πολύφημο εθνικό ήρωα. Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ο απεχθής Κύκλωπας, ο πρώτος τυροκόμος της Ιστορίας, στάθηκε η αιτία που η ελληνική φέτα κατοχυρώθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Μία ανάγνωση στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων ενός στίχου της Οδύσσειας του Ομήρου, είχε πείσει, λέει, τους κοινοτικούς ότι οι Έλληνες παρασκεύαζαν τη φέτα εδώ και χιλιάδες χρόνια, άρα το προϊόν έπρεπε να καταχωρηθεί στη χώρα μας σαν ΠΟΠ. Άσχετα, βέβαια, αν χάσαμε, τελικά, την πατέντα στο πλαίσιο της άτακτης υποχώρησης μας σ' όλα τα θέματα. 
Ας δούμε τον στίχο της Οδύσσειας...

«Σε λίγο ομπρός στο σπήλιο φτάσαμε, μα μέσα αυτός δεν ήταν, μόν τα παχιά τ΄ αρνιά του εβόσκιζε ψηλά στα βοσκοτόπια. κι εμείς το σπήλιο τριγυρίζοντας το αποθαμάξαμε όλο: τυριά γεμάτα τα τυρόβολα· στις μάντρες στοιβαγμένα τ΄ αρνιά, τα ρίφια· κι ήταν ξέχωρα κλεισμένη η κάθε γέννα, χώρια μαθές τα πρωτογέννητα και χώρια τα μεσάτα, και τα ψιμάρνια χώρια· ξέχειλα τ΄ αγγειά από ορό θωρούσες — λεβέτια, σκάφες, όλα, που ΄φτιανε, να τα ΄χει και ν΄ αρμέγει. τα παρακάλια τότε οι σύντροφοι κινούσαν, πρώτα απ΄ όλα να πάρουμε τυριά να φύγουμε, και πάλι διαγυρνώντας αρνιά από τα μαντρι ν΄ αρπάξουμε και ρίφια, να τα πάμε στο πλοίο, κι αμέσως να μακρύνουμε πα στ΄ αρμυρά πελάγη. μα εγώ δεν άκουσα, και θα ΄μαστε πολύ πιο κερδεμένοι· πρώτα να ιδώ τον ίδιον ήθελα κι αν θα μου δώσει δώρα· μα οι σύντροφοί μου δεν θα γνώριζαν καμιά του καλοσύνη! Ανάψαμε φωτιά και στους θεούς προσφέραμε θυσίες, μετά κι εμείς να φάμε πήραμε τυρί,και καθισμένοι τον καρτερούσαμε, ως που γύρισε· στην πλάτη εκουβαλούσε ξύλα στεγνά, ένα ακέριο φόρτωμα, να τα ΄χει για το δείπνο. κι ως χάμω τα ΄ριξε, αντιλάλησε βαριά τρογύρα ο βράχος. εμείς στην αγκωνή χωθήκαμε του σπήλιου φοβισμένοι, κι αυτός στο σπήλιο το πλατύχωρο τα ζωντανά του μπάζει, όλα όσα θα ΄ρμεγε, όξω αφήνοντας τ΄ αρσενικά — τους τράγους και τους κριγιούς — στην αψηλόχτιστην αυλή· μετά ένα βράχο, που ΄χε να κλειεί του σπήλιου το άνοιγμα, σηκώνει και σφαλίζει, κατάβαρο· και να τον φόρτωνες σε εικοσιδυό καρότσια γερά και να ΄χουν ρόδες τέσσερεις, δε σάλευε απ΄ τον τόπο·τόσο τρανός ο βράχος που ΄βαλε στην πόρτα, για να κλείσει. κι ως τις αρνάδες πήρε κι άρμεξε και τις βελάστρες γίδες με τάξη, τα μικρά στις μάνες τους να τις βυζάξουν σπρώχνει.μισό απ΄ το γάλα το άσπρο βάλθηκε μετά γοργά να πήξει, κι όπως το μάζωξε, το απίθωσε στα τυροβόλια μέσα· το άλλο μισό σε κάδους το ΄βαλε να το ΄χει για την ώρα που θα δειπνούσε, με το χέρι του ν΄ απλώνει και να πίνει».

                                 Οδύσσεια, μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή, ραψωδία ι, στίχοι 216-249.

Πως, όμως, έγινε τυροκόμος ο φοβερός γίγαντας; Εντελώς τυχαία. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει με τις περισσότερες ανακαλύψεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο ο Πολύφημος μεταφέροντας το γάλα που συνέλεγε από τα πρόβατά του, μέσα σε ασκούς από στομάχια ζώων, διαπίστωσε με μεγάλη του έκπληξη ότι το γάλα είχε πήξει και είχε πάρει μια στερεά, εύγευστη και διατηρήσιμη μορφή. Χιλιάδες χρόνια από τότε τίποτε δεν άλλαξε. Ο τρόπος παρασκευής της φέτας παραμένει ο ίδιος – μόνο η διαδικασία παραγωγής αυτοματοποιήθηκε, όπως και η συσκευασία.

Διαβαστε ακομα:

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ