ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ

 

Κάποιες φωνές δεν ξαναγεννιώνται. Όπως κάποιες εποχές δεν ξαναγυρίζουν σε τούτη τη ζωή μας, ίσως και την άλλη, εκεί που θα πάμε.

 

Μαρίκα Νίνου. Την ακούς και λες είναι δική μου. Όπως ήταν των παππούδων μου. Σωτηρία Μπέλου. Γεννήθηκε για να μου πει από ποιες γενιές φύτρωσα, ποιος είμαι, που ανήκω. Βίκυ Μοσχολιού. Είναι. Κι αυτό που είναι, αυτό που έχει μέσα της, βγαίνει με δύναμη, με νταηλίκι, με γνησιότητα. Δεν είναι κατασκεύασμα ωδείων, ούτε μικροφώνων κολπάκια. Δεν φτιάχνεται τέτοιο υλικό... Η Μαρίκα Νίνου. Η Σωτηρία Μπέλου. Η Βίκυ Μοσχολιού. Αυτές τραγουδάνε και σε κομματιάζουν Αυτές οι φωνές δεν ανήκουν στην Γερμανία και την Αγγλία, δεν έρχονται από Σουηδία και Ρωσία. Είναι Ελλάδα. Των νεοελλήνων γεννήματα και ακούσματα.

 

Το λέω. Τα τελευταία 50-60 χρόνια βγήκαν φωνάρες, γυναικείες. Μούσχουρη, Μαρινέλλα και Πρωτοψάλτη. Γαλάνη και Αλεξίου. Αρβανιτάκη και Τσανακλίδου. Κι άλλες τόσες. Μοναδικές. Άγιες των αγίων. Αληθινά χαρίσματα στους Έλληνες. Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η πρώτη. Είμαστε τυχεροί, γιατί μαζί της τραγουδήσαμε. Η πρώτη. Το λέω.

Μετά ήρθε ο κύκλος του σκουπιδότοπου. Τραγούδια για τα μπάζα. Βίσση, Ρουβάς, Βανδή, Παπαρίζου και σία. Της ελληνικής μουσικής ο τάφος. Ψευτοσεξουδάκια όπως τα πλαστικά λουλουδάκια που στολίζουν μια ταφόπλακα.

Η δραματική, η ελληνική φωνή της Βίκυς Μοσχολιού γεννήθηκε Μάιο του 1943 και σίγησε σα σήμερα 16 Αυγούστου, στα 62 της, το 2005, δέκα χρόνια αφ’ ότου την κτύπησε ο καρκίνος. Ευτυχώς για κείνην, και για εμάς βέβαια, πρόλαβε να μας πει τραγουδάρες. Η «κορδελιάστρα», η ανήλικη εργάτρια σε κλωστοϋφαντουργείο, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο 19 χρόνων, σε κέντρο με πρώτη φίρμα τότε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση (φώτο μαζί του και τον Μίκη Θεοδωράκη).

Διαβαστε ακομα:

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ