ΛΕΣΒΙΑ ΕΓΙΝΕ, ΟΧΙ ΚΑΙ... MAN

 
Η Έρικα. Γράφω γι' αυτήν και την όποια κόρη, του όποιου μεγάλου, όχι συγκεκριμένα του Τόμας Μαν. Αλήθεια, επηρεάζεται η ζωή ενός παιδιού όσο μεγαλώνει δίπλα στη σκιά ενός καταξιωμένου, και η επιρροή τελικά αποδεικνύεται καταστροφική, απάνια δημιουργική.

Η Έρικα Μαν ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά του Τόμας Μαν. Του Γερμανού συγγραφέα του “Θάνατος στη Βενετία”, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929, ο οποίος από φιλοβασιλικός την περίοδο του Α' παγκοσμίου πολέμου, εξελίχθηκε σε φανατικό δημοκράτη, σοσιαλιστή και αντιναζιστή στα χρόνια του Χίτλερ.

Ξεκινώ από ένα γεγονός. Στα 30 της χρόνια, δηλωμένη και μαχόμενη λεσβία η Έρικα, κυνηγημένη, όπως η οικογένειά της από τους ναζί, προκειμένου να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα παντρεύεται τον ομοφυλόφιλο Άγγλο ποιητή Ωντέν. Άσχετο αυτό, απλά αναφέρουμε ότι οι δύο “σύζυγοι” μέχρι το θάνατο παρέμειναν αδελφικοί φίλοι.

Διανοούμενοι και καλλιτέχνες μαζευόντουσαν κάθε μέρα στο σπίτι του Τόμας Μαν, εντυπωσίαζαν την πιτσιρίκα Έρικα, που κι αυτή, όπως και τα πέντε αδέλφια της, ασχολήθηκαν με τα γράμματα και τις τέχνες. Με στόχο ίσως να φθάσουν, να ξεπεράσουν τον πατέρα τους;

Οι Μαν κινδυνεύουν επί Χίτλερ και την κοπανάνε στη Ζυρίχη. Εκεί, το σπίτι τους στην Ελβετία γίνεται κέντρο των εξόριστων Γερμανών αντιφασιστών. Η δε Έρικα μ' άλλους δύο τύπους φτιάχνει ένα καμπαρέ, ένα πολιτικοποιημένο χώρο αντίστασης και διασκέδασης. Γίνεται, λοιπόν, κι αυτή συγγραφέας, όπως και ηθοποιός. Ήταν, όμως, πάντα η Έρικα, όχι μία άλλη... Μαν.

Η Έρικα Μαν πέθανε 64 χρονών το 1969, στις 27 Αυγούστου.

Διαβαστε ακομα:

ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΖΩΗΣ