Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ

 
Με δύο αράδες να θυμίσω μόνο, όχι να τιμήσω. Μ' ένα σύντομο κείμενο δεν τιμάς, απλά πλησιάζεις απλά τον Αλέκο Σακελλάριο και την εποχή του. Κατ’ αρχήν γραφιάς το άτομο. Έχω πολύ μεγάλο θαυμασμό στο κεφάλαιο Αλέκος Σακελλάριος. Απλά σημειώνω ότι παραδέχομαι έναν σπουδαίο άλλης σχολής, άλλου ύφους μάστορα στη δουλειά .
Αλανιάρης, αιρετικός, ανατρεπτικός, αντισυμβατικός, όλα αυτά τα κλισέ λέγανε για τον αποδυτηριάκια. Ο Σακελλάριος είναι άλλο έργο, ένας αστός είναι, ένας κυριλάτος, και αποδέχθηκε την κοινωνία όπως είναι. Με ταλέντο, όμως, και πλούσια παραγωγικότητα. Μοναδικός. Απίθανος.
Μα, πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος να είχε τόση μεγάλη παραγωγή, μάλιστα με εμπορική επιτυχία. Έγραψε τόσα πολλά, λες δεν έκανε τίποτα άλλο στη ζωή του παρά ανέπνεε μόνο για να γράφει. Τι να πρωτοθυμηθείς, τους «Γερμανούς ξανάρχονται» (1952), το ''Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο'' (1955), την '' Καφετζού'' (1956), την ''Θεία από το Σικάγο'' (1957), τον «Ήρωα με τις παντούφλες» (1958), τον ''Ηλία του 16ου'' (1959), τα ''Κίτρινα Γάντια'' (1960), το «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), την «Κόρη μου τη σοσιαλίστρια» (1966), τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο» (1954), τον «Πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη» (1963), τη «Θεία από το Σικάγο» (1957), το «Καλώς ήρθε το δολάριο» (1967) τους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» (1960).

Γεννήθηκε Νοέμβριο του 1913 και πέθανε στις 28 Αυγούστου, το 1991. Αθηναίος, σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο. Στα 22 του έγραψε το πρώτο από τα 200(!!!) θεατρικά έργα του. Και στιχουργός είναι σε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, αγαπημένα σουξέ της μεταπολεμικής Ελλάδος. Άστα τα μαλλάκια σου - Θα σε πάρω να φύγουμε - Άλα!, ανοιξε και άλλη μπουκάλα- Βρε, Μανώλη, τραμπαρίφα- Ένα βράδυ που ‘βρεχε- Άρχισαν τα όργανα - Έχω ένα μυστικό..., και ένα σωρό άλλα. Εκατοντάδες. Δίδυμο συγγραφικό με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, στα θεατρικά έργα και στις επιθεωρήσεις. Δούλεψε σ' όλες τις εφημερίδες, πρώτα ρεπόρτερ και κατέληξε βέβαια χρονογράφος, ευθυμογράφος.

Όπως ο Νίκος Τσιφόρος, άλλη απίστευτη περιπτωσάρα, έτσι και ο Αλέκος Σακελλάριος από συγγραφέας και σεναριογράφος, σε 60 ταινίες, έγινε και σκηνοθέτης του σινεμά. Αυτοδίδακτος, πετυχημένος και σ’ αυτό. Πολύ καλύτερος από τους...δηλωμένους σκηνοθέτες. Μην το ξεχάσω. Αδυναμία στις γυναίκες η Αλεκάρα, με το εύκολο χαμόγελο (φώτο, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη).

Διαβαστε ακομα:

HEY JUDE! DON' T LET HER DOWN