ΜΑΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ
Κάποιοι έμαθαν την ύπαρξη του Μονάχου από την Μπάγερν. Άντε, και γιατί απ' αυτή την πόλη της Γερμανίας ήρθε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, ο Όθων, ο Ότο. Κάτι θέλω να πω και το ξεκινώ από τα ρηχά νερά.
Πόσο φτωχός είναι ο κόσμος! Ωιμέ, ωιμέ, να βροντοφωνάξω λες να είμαι στην Επίδαυρο. Από το Μόναχο είναι ο Richard Strauss, ένας μεγάλος συνθέτης, από τους κορυφαίους κλασικούς. Ε, είναι φτώχεια εκατομμύρια των εκατομμυρίων ανθρώπων να μη γνωρίζουν έστω ένα έργο του κοσμογυρισμένου σε Ευρώπη και Αμερική μουσικού. Ήταν και μάγος στη διεύθυνση ορχήστρας.
Τι κάνει καλύτερη τη ζωή σου; Και το καλό φαγητό, δεν λέω, το καλό στρώμα να κοιμάσαι, το καλό ποδόσφαιρο να το παρακολουθείς, και μια βόλτα στην εξοχή. Τι άλλο; Και η τέχνη, όμως!
Η μουσική εκείνη με την αξία τη διαχρονική. Ε, δεν είναι φτώχεια, κάποιος να μην αισθάνεται τη στέρηση, όταν δεν έχει βάλει στη ζωή του μια μεγάλη μουσική, ένα σπουδαίο έργο συγγραφέα;
Κάνω αυτές τις σκέψεις με την ευκαιρία του θανάτου του Ρίχαρντ Στράους, στις 8 Σεπτεμβρίου, το 1949. Γεννήθηκε Ιούνιο του 1864. Τι έγραψε; Είναι πολύ εύκολο να αναζητήσετε τη δουλειά του, να αποκτήσετε ένα κομμάτι της έστω. Τα άντερά του έγραψε! Και προκάλεσε, χωρίς να ΄ναι αυτός ο στόχος του. Αλλοίμονο. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί αυτό που του 'ρχεται, δεν το μαγειρεύει έτσι ώστε να αρέσει, ούτε να προκαλέσει. Ο ίδιος είπε: ''Δεν υπάρχει αληθινός καλλιτέχνης που να μην αμφισβητήθηκε από την πλειονότητα των συγχρόνων του''.
Ο Ριχάρδος Στράους είναι ο καλύτερος στον καιρό του, ο σπουδαιότερος στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, από τον Βάγκνερ και μετά ουδείς άλλος με μεγαλύτερη συμβολή στην όπερα. Συνέθεσε το πρώτο του έργο σε ηλικία έξι χρονών και μέχρι τα 85 του δεν σταμάτησε να γράφει μουσική.
Στην προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε σοπράνο Εβραία, περίεργη γυναίκα αλλά τα πέρασε καλά μαζί της. Ο Γκαίμπελς του πρότεινε να γίνει αφεντικό στο κρατικό γραφείο μουσικής και δέχθηκε. Δεν έγινε μέλος του κόμματος, παρέμεινε απολιτίκ και μετά την αποναζικοποίηση οι δυτικοί δεν τον θεώρησαν καθεστωτικό.
Διαβαστε ακομα: