Ο ΦΑΡΕΝΑΙΤ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΕΛΣΙΟ

 
Ο Δανιήλ πριν από τα 20 του χρόνια λεγόταν και Γαβριήλ κι άρχισε να ψάχνεται στην κατασκευή οργάνων μετεωρολογικών και μέτρησης, βαρόμετρα, θερμόμετρα και σία. Γι' αυτό δεν σταματούσε να ταξιδεύει. Ορφανός, οι γονείς του πέθαναν από δηλητηριώδη μανιτάρια κι αυτός, από τη γενέτειρά του, το Γκντασκ της Πολωνίας βρέθηκε υπάλληλος σε κατάστημα στην Ολλανδία. Έμαθε και να «φυσάει» το γυαλί.

Χώνει το θερμόμετρό του σε μίγμα πάγου και αμμωνίας, σημειώσατε Μηδέν. Όταν έπηξε ο πάγος, Μηδέν θερμοκρασία.

Το θερμόμετρο μέσα σε ατμούς νερού που έβραζε, σημειώσατε 180 θερμοκρασία.

Αυτή είναι η κλίμακα Φαρενάιτ. Του Daniel Gabriel Farhenheit. Φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης βέβαια, γεννημένος το 1686, στις 24 Μαίου. Πέθανε μόλις 50 χρονών, σα σήμερα 16 Σεπτεμβρίου. το 1736.

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με το θερμόμετρο, το κόλπο να μετράει την θερμοκρασία, είναι ταυτισμένο με το όνομα Κέλσιος. Σχεδόν σύγχρονος του Πολωνολλανδού ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιος (1701-44). Η κλίμακα Κελσίου είναι στα 100, κι αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία 32 της κλίμακας Φαρενάιτ αντιστοιχεί στο Μηδέν του Σουηδού. Ανάμεσα στο 32 και 212 Φαρενάιτ η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 98,6.

Στην Αγγλία, όπως στις ΗΠΑ και τον Καναδά παίζει η κλίμακα του Ντάνιελ-Γκάμπριελ Φαρενάιτ, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε οινόπνευμα και μετά υδράργυρο για να κατασκευάσει το θερμόμετρο. Βρήκε ακόμα ένα νέο τύπο υγρόμετρου, το αραιόμετρο

Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΜΑΣΟΝΙΚΑ ''ΣΗΜΑΔΙΑ'' ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ