ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

 

Φθινόπωρο. Λέξη ελληνική, άρα μιλάει μόνη της. Τι άλλο περισσότερο να σου πει! Σύνθετη λέξη, από το ουσιαστικό Οπώρα (σημαίνει φρούτο) και το ρήμα Φθίνω, δηλαδή χάνομαι, χαλιέμαι, φθείρομαι, αλλοτριώνομαι, έχω πάρει την κατηφόρα.

Από σήμερα, μία ώρα περίπου πριν από τα μεσάνυχτα ξεκινάει το φθινόπωρο, η εποχή του έτους ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα. Η φθινοπωρινή ισημερία.

Ισημερία. Δεν σε υποχρεώνει κι αυτή η λέξη να ψαχτείς. Είπαμε. Μια είναι, μοναδική είναι η ανθρώπινη γλώσσα, κι αυτή είναι η ελληνική, όλες οι άλλες είναι διάλεκτοι, είναι κατασκευάσματα. Δημιούργημα μουσικής, μαθηματικών και αστρολογίας είναι η ελληνική. Προϊόν καλλιτεχνικό.
Είμαστε στη λέξη Ισημερία. Όταν η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Από σήμερα, λοιπόν, από τη φθινοπωρινή ισημερία θα μικραίνει η μέρα και θα μεγαλώνει η νύχτα, μέχρι της 21 Δεκεμβρίου, το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Άλλη λέξη αυτή, ηλιοστάσιο. Οι δύο ισημερίες και τα δύο ηλιοστάσια σηματοδοτούν την έναρξη κάθε εποχής του έτους. Τι πάει να πει ηλιοστάσιο; Το λέει η λέξη.
Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΠΕ ''ΟΧΙ'' ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ