ΚΥΡΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΩΣ

 
Το Σούλι είναι κεφάλαιο ξεχωριστό στην τουρκοκρατία. Έλληνες είναι οι Σουλιώτες, χριστιανοί, και δεν βγαίνει τίποτα αν ψάξεις τις ρίζες τους, και μπερδευτείς επειδή μιλούσαν και αλβανικά. Γεννιόντουσαν με το σπαθί στην κούνια και η μικροκοινωνία τους ήταν οργανωμένη σε φάρες, με τα δυο μάτια στον κίνδυνο, Αλή Πασάς στο όνομα. Ζούσαν σε χωριά απόμακρα, σε υψόμετρο, και ήταν ανυπότακτοι.

Ανοίξαμε κουβέντα σήμερα με αφορμή την ''προδοσία'' (;) του Πήλιου Γούση, Σουλιώτη οπλαρχηγού με τη δική του ιστορία. ''Κομματικά'', ας το πούμε έτσι, αντίπαλος στο πιο μεγάλο σουλιώτικο σόι, τους Τζαβελαίους. Για να πιάσουμε το τεφτέρι...

... Ο Λάμπρος Τζαβέλας (1745- 95) είναι παντρεμένος με την θρυλική Μόσχω (1760-1803), πολεμίστρια, με σιδερένια κυλότα, αρχηγός σε μάχη. Λάμπρος και Μόσχω (φώτο) έκαναν τρία παιδιά, την Σόφω, τον Ζυγούρη (πέθανε 1823) και τον πρωτότοκο Φώτο (1770-1809), ο οποίος ξεπέρασε τον πατέρα του σε αντρειοσύνη..

Ο καπετάν Φώτος Τζαβέλας παντρεύτηκε την Δέσπω και έκαναν τρία παιδιά. Τον Νικο Τζαβέλα (1790-1872), αξιωματικό στον ρωσικό στρατό, αλλά υπηρέτησε και στον αγγλικό και γαλλικό στρατό. Τον Κίτσο Τζαβέλα (1801- 55), που έγινε στρατηγός, βουλευτής και για έξι μήνες πρωθυπουργός Ελλάδος. Το τρίτο παιδί του ήταν η Φωτεινή (1809-90), η οποία ήταν κυρία επί των τιμών στη βασίλισσα Αμαλία και παντρεύτηκε τον Γενναίο Κολοκοτρώνη (1806-90), τον γιο του ''γέρου του Μοριά'' Θόδωρου Κολοκοτρώνη, έγινε κι αυτός πρωθυπουργός για ένα εξάμηνο, μετά τον Ανδρέα Μιαούλη.

Η Φωτεινή, η εγγονή της Μόσχως, με τον γιο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, τον Γενναίο, έκαναν επτά παιδιά. Ένα απ' αυτά τα επτά είναι ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, στρατιωτικός, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, που πέταξε τη στολή και χαρακτήριζε ''αριστοκρατία'' τους γονείς του και τσιράκια της βασιλικής αυλής. Με το ψευδώνυμο ''Φάλεζ'' ο εγγονός του μέγιστου Θόδωρου Κολοκοτρώνη, επίσης με το ίδιο όνομα, αρθρογραφούσε ως αντισυμβατικός και σχεδόν αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, Στην συνέχεια εκλέχτηκε βουλευτής.

Διαβαστε ακομα:

ΜΑΘΕΤΕ, ΡΕ, ΓΡΑΜΜΑΤΑ...