ΠΩΛ ΝΙΟΥΜΑΝ, Ο ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ

 

Το εξομολογούμαι. Ένοιωθα πιο άντρας αρκετές φορές φεύγοντας από το σινεμά, όταν ήμουν πιτσιρικάς. Κι όταν μιλάμε για κινηματογράφο εννοούμε τον αμερικάνικο. Κάποιοι ηθοποιοί σ’ έφτιαχναν. Ήταν αγνοί, λεβέντες και άμα λάχει σήκωναν χέρι. Και τραβούσαν πιστόλι.

 

Σινεμά. Η πραγματικότητα στο μύθο δοσμένη. Ο μύθος δοσμένος ως πραγματικότητα. Εντάξει, αξίζουν τα λεφτά τους οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες, όμως εμείς όταν την κοπανάγαμε από το σχολείο για να πάμε στα σινεμά της Τρούμπας, που ξεκινούσαν από πρωί-πρωί, στεκόμασταν στους ηθοποιούς. Ποιος έπαιζε το παλληκάρι του έργου.

 

Πωλ Νιούμαν. Γεννήθηκε σα σήμερα 26 Ιανουαρίου, το 1925. «Το αντίπαλο δέος», ας το πούμε έτσι, του Μάρλον Μπράντο, του 1924 αυτός. Θεωρούσε τον εαυτό του εβραίο ο Νιούμαν, λόγω του πατέρα του, η μάνα του δεν ήταν εβραία.

 

Ηθοποιός. Κινηματογραφικός ηθοποιός. Είναι, ρε, δικός σου άνθρωπος, γιατί τον γουστάρεις, γιατί στο έργο θες να ξηγηθεί έτσι κι όχι αλλοιώς. Να είναι με το σωστό, με το δίκαιο, και να τιμωρεί, να εκδικείται τον κακό, τον ρουφιάνο, το ρεμάλι.

 

Ε, αυτό που περίμενες, και με το παραπάνω, στο έδιναν οι ηθοποιοί του σινεμά. Κι ένας απ’ αυτούς, ένας από τους κορυφαίους, ήταν και μάλαμα παιδί στην προσωπική του ζωή, ήταν ο Πωλ Νιούμαν. Αστέρι μεγάλο. Μανιώδης καπνιστής πέθανε στα 83 του, 50 χρόνια μετά το γάμο του με την οσκαρική ηθοποιό Τζόαν .Γούντγουωρντ.

Διαβαστε ακομα:

''ΚΛΕΦΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ'' ΕΚΑΝΕ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ