Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ

 

Το θρίλερ με τις ανασκαφές στον Τάφο της αρχαίας Αμφίπολης το 2014 έδωσε μια άλλη διάσταση στη μνήμη του Σπυρίδωνος Μαρινάτου, του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου, που γεννήθηκε Νοέμβριο του 1901 και πέθανε το 1974, σα σήμερα πρώτη Οκτωβρίου. Όταν πλέον είχε αποχωρήσει της σκηνής η δικτατορία ήταν πιο εύκολο να κατηγορήσουν τον επιστήμονα για χουντικό. Μ’ αυτά θα ασχολούμεθα;

Να σου πω. Ό,τι αναφέρουμε έχει τη σημασία του. Όταν, λοιπόν, έναν αξιόλογο Έλληνα τον λένε χουντικό, αντιστασιακό, ακροδεξιό, καθεστωτικό, αδιάφορο τι, τέλος πάντων με χαρακτηρισμό άσχετο της όποιας ιδιότητας του, τότε σκεπάζουν την προσωπική του αξία και προσφορά. Αυτό κάνουν όταν δίνουν σημασία στην αυστηρά προσωπική του συμπεριφορά, στον προσωπικό του χαρακτήρα.

 

Επιτέλους! Υπάρχουν κάποια πράγματα που έρχονται και φεύγουν, σήμερα παίζουν κι αύριο δεν απασχολούν. Ύστερα είναι και οι ανθρώπινες αδυναμίες. Σ’ αυτές θα κολλήσουμε; Ναι, σ' αυτές μένουν, διότι κάποιοι έχουν ανάγκη να καταδικάσουν, να τιμήσουν, επειδή έτσι, σε κάποιο βαθμό οι ίδιοι το έχουν ανάγκη.

 

Ο Μαρινάτος είχε κεφαλονίτικη τρέλα με τις ανασκαφές. Το 1927 αποκάλυψε είσοδο, ακόμα ανεξερεύνητου βάθους, προϊστορικού σπηλαίου σε χωριό στο Ρέθυμνο. Το 1932 έφερε στο φως μινωική πόλη μεσομινωικής εποχής. Το 1934 βρήκε και Μυκηναϊκό νεκροταφείο. Το 1963 εντόπισε ναό σε υπόγεια λίμνη αφιερωμένο στον Θεό Πάνα.

 

Σ’ ένα από τα πρώτα κυριακάτικα σεντόνια του ο αποδυτηριάκιας, έτσι για να τονίσω κάτι, όχι σαν αστείο, είχα πει πως τον έφαγαν τον Μαρινάτο, επειδή ήθελαν να τον σταματήσουν στις ανασκαφές στην Σαντορίνη. Παγκοσμίως το όνομα Μαρινάτος έχει ταυτιστεί με το ηφαιστειακό υλικό που ο ίδιος βρήκε στο νησί. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η έκρηξη στη Σαντορίνη κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό, ενώ υποστήριξε ότι εκεί, στο νησί από κάτω βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα που περιγράφει ο Πλάτων.

Διαβαστε ακομα:

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ