Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΦΩΝΗ

 
Τραγουδάει κι εσύ που την ακούς τα ανοίγεις όλα. Αυτιά, μάτια, ψυχή, ό,τι έχεις για να πάρεις μέσα σου το τραγούδι της. Και τη φωνή της. Μέγεθος η Μερσέδες. Όγκος. Βουνό της γης. Μερσέδες Σόσα. Πολύ μεγάλη φωνή, μέσα στις μετρημένες. Πόσες να έχουν γεννηθεί σαν κι αυτήν; Λίγες, ελάχιστες. Αποφασίζει η κάθε εποχή. Αν το επιτρέπει η εποχή. Βέβαια.

Στο σκατάδικο δεν φυτρώνουν αγριολούλουδα. Όταν η ζωή κυκλοφορεί ανάμεσα στη σαχλαμάρα και το σκουπιδαριό δεν γίνεται να σηκωθεί όρθια “η Φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή”, έτσι χαρακτήρισαν την Ινδιάνα - γεννήθηκε Ιούλιο του 1935, στην Αργεντινή, κοντά στα σύνορα της Βολιβίας και πέθανε το 2009, σά σήμερα 4 Οκτωβρίου.

Άγνωστη στην Ελλάδα η Μερσέδες Σόσα. Είχε εμφανιστεί το 1989 στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Καισαριανή, και κατά καιρούς τραγούδησε με Μούσχουρη, Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Διονύσιο Σαββόπουλο.

 

Ήταν, λένε, πολιτικοποιημένη τραγουδίστρια. Στρατευμένη. Διαφωνώ. Μισώ τις ταμπέλες. Είναι αυτή που είναι. Γιατί, ποιο το νόημα να δώσεις στον καλλιτέχνη ένα χαρακτηρισμό που δεν λέει κάτι επί της ουσίας; Το κάνεις επειδή τον καπηλεύεσαι. Επειδή και ο ίδιος ο καλλιτέχνης συναινεί στην ταμπελοποίηση του.

Για την Αργεντινέζα Μερσέδες Σόσα, γνωστή και ως La Negra, πρώτα θα πεις ότι έβγαινε από μέσα της μία οικουμενική φωνή, καθαρή και ήρεμη, με τρυφερότητα και θυμό. Μια καλλιτέχνις της ηπείρου της. Της Λατινικής Αμερικής. 

Διαβαστε ακομα:

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ