ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ

 
Τον λες “άνθρωπο του θεάτρου”. Θεατράνθρωπο, είτε κράτησε σε μακρά διάρκεια, είτε όχι το δραματουργικό του έργο. Είτε άντεξε έναν αιώνα, είτε στους αιώνες των αιώνων. Είναι θεατράνθρωπος διότι ως ηθοποιός, ως συγγραφέας, ως δημιουργός, βίωσε τον κόσμο μέσα από το θέατρο.
Στέκεσαι στη δουλειά του Ντάριο Φο, όχι στο ότι μια ζωή ήταν Αντί. Ενάντια στο οικονομικό κατεστημένο, αντιφασίστας, αντικρατιστής, και, βέβαια, κόντρα στη μεγαλύτερη κατάρα όπως εκτιμούσε ότι είναι η Εκκλησία, την οποία πολέμησε με κάθε τρόπο.

 

Και ελληνιστής, βέβαια, ο Ιταλός Ντάριο Φο, όχι απλά φιλέλληνας. Μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1977, με την ευκαιρία έργων του που ανέβασαν θεατρικοί θίασοι στην Αθήνα. Γεννήθηκε Μάρτιο του 1926, και μέχρι το θάνατο του το 2016, στις 13 Οκτωβρίου, παρέμενε σε δράση . Στην περιπετειώδη ζωή του, με διώξεις σε βάρος του και τις προκλητικές κόντρες του, την χωρίς διαπραγμάτευση στάση του φιλοκομουνιστή Ντάριο Φο.

Έφτιαξε θίασο και ανέβαζε δικά του έργα ο Ντάριο Φο, ένας τύπος ευχάριστος, εγκάρδιος. Περπάτησε τη ζωή του δίδυμο με την γυναίκα του, την Φράνκα Ράμε (1929 -2013), κι αυτή άνθρωπος του θεάτρου. Την γνώρισε το 1951 και από τότε έγιναν ένα, και ό,τι “διέπραξε”, τόσο ο ανθρωπιστής και το πολιτικό πρόσωπο Ντάριο Φο, όσο και ο δημιουργός και καλλιτέχνης Ντάριο Φο, το έκανε μαζί της. Λένε πως μόνο στην Φράνκα δεν έβγαλε γλώσσα ο Ντάριο, μια ζωή μ' όλους ήταν στην κόντρα. Το 1973 μια ακροδεξιά συμμορία απήγαγε την Φράνκα, την βίασε, και την βασάνισε.
Διαβαστε ακομα:

0Ι 99 ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟ