Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ, ΟΧΙ ΕΣΥ

 

Πήγαιναν τις νύχτες στα νεκροταφεία και τσουρνέβανε πτώματα. Δεν ήταν ανώμαλοι, κανίβαλοι, βαμπιριστές, φοιτητές ήταν και ήθελαν να μελετήσουν το αντικείμενό τους το επιστημονικό σε αιώνες που απαγορευότανε να πέσει μαχαίρι σε πτώμα. Ο καθένας όπου την βρίσκει, οι δικοί μας με την ανατομία.

Μαρτσέλο Μαλπίγκι. Ιταλός γιατρός, ανατόμος και φυσιολόγος. Το αγόρι δεν είχε πάρει σοβαρά τη ζωή, όμως φοιτητής ακόμα στο πανεπιστήμιο, χάνει και τους δυο γονείς του, και τον έναν παππού και πρέπει να φροντίσει τα οκτώ μικρότερα αδέλφια του. Έγινε άλλος άνθρωπος.

Γεννήθηκε Μάρτιο του 1628, στα περίχωρα της Μπολώνια και πέθανε πριν της ώρας του από τη στεναχώρια του, σα σήμερα 29 Νοεμβρίου, το 1694. Λέμε για τη διαπλοκή στην πολιτική και το εμπόριο, αλλά μην υποβαθμίζουμε τα κυκλώματα της επιστήμης. Η ανθρώπινη κακία, η αντιζηλία, η συκοφαντία παίζει μπάλα σ' όλα τα γήπεδα, σε κάθε δραστηριότητα.

Με το ζόρι έκαναν αρχίατρο στη Ρώμη τον Μαρτσέλο, με απόφαση του Πάπα κι αυτό του στοίχισε. Άστε με ήσυχο, ρε. Όχι εδώ σε θέλουμε, η εκκλησία αποφασίζει, όχι εσύ.

Δοσμένος στην έρευνα. Πτυχίο ιατρικής και φιλοσοφίας. Δεν κάνεις τίποτα μόνον ιατρός να είσαι, μόνον μηχανικός, μόνον δικηγόρος και φυσικός και συγγραφέας. Απεκάλυψε το λεπτό μηχανισμό της λειτουργίας των πνευμόνων. Προηγήθηκε η φιλοσοφική σκέψη.

Είσαι άνθρωπος. Είσαι και μηχάνημα, όμως. Όπως το ποντίκι, το ορτύκι, το βατράχι, ό,τι κινείται και αναπνέει. Εφάρμοσε τη μηχανική φιλοσοφία του Καρτέσιου στα έμβια όντα. Όλα τα ζώα, λέει, είναι ευφυή μηχανικά συμπλέγματα. Και βρήκε ο Μαρτσέλο Μαλπίγκι ότι οι αρτηρίες και οι φλέβες στους πνεύμονες συνδέονται με δίκτυο τριχοειδών αγγείων.

Βατράχι, σου λέει ο άλλος, χαμένο πράμα. Ο έτσι, αφού μυήθηκε στην ιατρομηχανική, την έπεσε στους πνεύμονες του βατράχου να βρει την άκρη. Εκεί όπου δεν πάει το μυαλό του άλλου.

Διαβαστε ακομα:

ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΑΡ