ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Πριν πολλά χρόνια το άκουσα και δεν το ξεχνώ. Ένας συμμαθητής μας αποκάλεσε άλλον ''Αξύριστο''.  Μα, είναι κατηγορία αυτή; Γι' αυτόν που την εκτόξευσε είναι και παραείναι. Έτσι το έβλεπε. Ντροπή για τον άνδρα να κυκλοφορεί αξύριστος, άρα βρώμικος. 
Το θυμήθηκα με την κατηγορία του παπά σε γνωστή κυρία. Την αποκάλεσε ''αλειτούργητη'' Είναι κι αυτή αδιόρθωτη, όμως. Στη Σαχάρα να βρεθεί, φασαρία θα κάνει. Στα Ιμαλάια να ανέβει, όλο και κάποιον ντόπιο θα βρει για να μαλώσει. Έτσι συνέβη κι όταν τσακώθηκε με τον ντόπιο μητροπολίτη επειδή την είπε ''αλειτούργητη''.

Χωρίς να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε ο ιεράρχης, πήρε την παρέα της και έφυγε από την εκκλησία. Όταν έφτασε στην Αθήνα, τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο για να του αναφέρει τα καθέκαστα και να ζητήσει την παρέμβαση του. Και πράγματι, ο κ. Ιερώνυμος παρέπεμψε το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Κι όλα αυτά για τι ακριβώς; Για τη λέξη ''αλειτούργητοι'' του δεσπότη σε βάρος της κυρία; και όσων την συνόδευαν. Τι σημαίνει όμως αλειτούργητος; Μήπως θα πει κλέφτης;΄Απατεώνας; Εκβιαστής; 

Σύμφωνα με όλα τα λεξικά, που σίγουρα δεν άνοιξε η κυρία, αλειτούργητος είναι όποιος δεν παρακολούθησε τη θεία λειτουργία, δεν εκκλησιάστηκε. Οι εν λόγω ήταν αλειτούργητοι διότι προσήλθαν στην εκκλησία καθυστερημένοι, έτσι η παρουσία τους στο μνημόσυνο ήταν αντικανονική, όπως είναι ακόμη και η «μεταλαβιά» για όσους δεν παρακολουθούν τη θεία λειτουργία που προηγείται.

Το μνημόσυνο ήταν η συνέχεια της κυριακάτικης λειτουργίας και όχι ξεχωριστή θρησκευτική ή πολιτική εκδήλωση για να προσέρχεται ο καθένας όποτε διευκολύνεται. Στις θρησκευτικές τελετές όλα γίνονται σύμφωνα με το τυπικό και όλοι πρέπει να σέβονται. Είτε πιστεύουν, είτε δεν πιστεύουν. 
Διαβαστε ακομα: