ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

Εάν με ρωτήσει κάποιος “Πες μου ποιος είναι ο Φρέντυ Γερμανός με μία λέξη” έχω απάντηση εύκολη. Γραφιάς. Για τον πολύ κόσμο η αξέχαστη αυτή τηλεοπτική φιγούρα έχει ταυτιστεί με τις πρώτες δεκαετίες της κρατικής τηλεόρασης και με την ιστορική εκπομπή “Αλάτι και Πιπέρι”. Για το χώρο των εφημερίδων, απ' όπου ξεκίνησε ως επαγγελματίας ήταν πάντα ένας δημοσιογράφος.

Επιμένω. Πρώτα γραφιάς. Είναι η αγάπη για το γράψιμο. Τεράστια και ανεξερεύνητη ακόμα ηδονή. Να κάθεσαι στο γραφείο σου και να γράφεις. Είτε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, είτε ένα μυθιστόρημα, είτε προσωπικές σου μνήμες, σημειώσεις.

Δεν είναι εκτός πραγματικότητας να πεις ότι ο Φρέντυ Γερμανός γεννήθηκε γραφιάς. Στα 8 του είχε “εκδώσει” εφημερίδα σε 25 αντίτυπα. Έγραφε. Έγραψε. Κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του. Λέγεται, και μάλλον έτσι ήταν, ότι ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από τα... φαρμακεία. Είχε την επιμέλεια της στήλης για τα εφημερεύοντα και τα διανυχτερεύοντα φαρμακεία.

Καταγωγή από την Μυτιλήνη, βέρος Αθηναίος με αρχοντιά κλασικού αστού. Ευπρεπής, αξιοπρεπής, ο απόλυτα ευγενής. Δεν θα τον έβλεπες ποτέ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πού αλλού βαζέλος ήταν, με συμπεριφορά “φιλάθλου”.

Γιάννης Διακογιάννης, άλλος άρρωστος βάζελος, και Φρέντυ Γερμανός ήταν οι δύο γνήσιοι Ευρωπαίοι στα δύο κρατικά κανάλια. Άλλη εποχή. Ο Γερμανός έκανε εκπομπές υποδείγματα. Τι να λέμε; Κανένας άλλος δεν είχε το στυλ του, κανένας άλλος δεν είχε την ικανότητα και την ποιότητα για να παρουσιάζει εκπομπές με ήθος και χιούμορ.

Γραφιάς. Στα 19 του κέρδισε το Β' βραβείο Διηγήματος Νέων που οργάνωσε στην εφημερίδα Βραδυνή ο κριτικός Μπάμπης Κλάρας, αδελφός του Άρη Βελουχιώτη. Ο Φρέντυ Γερμανός γεννήθηκε σα σήμερα 5 Σεπτεμβρίου, το 1934 και πέθανε στα 65 του χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς έγινε τραγουδιστής ο συνθέτης Βαρδής