ΤΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πηγή: FOSPHOTOS
 

Πρώτη είδηση. Είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Εσύ, φίλε αναγνώστη, ποια πρώτη σκέψη κάνεις όταν πληροφορείσαι μέσω της τηλεοράσεως, μάλιστα σαν πρώτη είδηση, ότι δεν πρόκειται να γίνουν πριν της ώρας τους εκλογές;

Προσωπικώς, το πρώτο σχόλιο που θα έκανα είναι ότι η εν λόγω δημόσια τοποθέτηση το πρωθυπουργού είναι άνευ σημασίας. Εντελώς. Όποιος την παίρνει στα σοβαρά τη δήλωση του πραϊμ μινιστερ είναι άτομο της πλάκας, επιεικώς εκτιμούμενο. Γιατί; Ομιλούν τα γεγονότα. Το παρελθόν. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση, όπου προαναγγέλθησαν από πρωθυπουργό οι πρόωρες εκλογές στις οποίες κατέφυγε. Ούτε μία. Πάντα ο πρωθυπουργός αποφάσιζε «αιφνιδιαστικά».

Είτε το… είπε, είτε όχι, δεν έχει καμμία σημασία οτιδήποτε αφορά προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό είναι το ένα. Ένα άλλο, ένα δεύτερο σχόλιο είναι ότι αυτός που αποφασίζει για να γίνουν οι εκλογές σήμερα ή, αύριο, ομιλούμεν πάντα πριν συμπληρωθεί η τετραετία, είναι ο πρωθυπουργός. Κανείς άλλος! Δεν υπάρχει ένα άλλο όργανο, κρατικό, κυβερνητικό, κομματικό, κοινοβουλευτικό το οποίο μπορεί να έχει λόγο.

Ας μην κρίνουμε την ποιότητα και τη γνησιότητα του πολιτεύματος, το οποίο λέγεται Δημοκρατία ή, όπως αλλοιώς κάποιος θα το χαρακτήριζε. Δεν ομιλούμεν με βάση τις ετικέτες. Χάνεις τη μπάλλα αν πεις ότι αυτό είναι καλό επειδή είναι δημοκρατικόν, είναι κακό επειδή είναι αντιδημοκρατικόν. Αυτά είναι για τους απατεώνες, που απευθύνονται στους μαλάκες.

Εδώ η εκπομπή είναι μεταμεσονύχτια και η ανάλυση της δηλώσεως του πρωθυπουργού είναι ανάξια της κλασικής μουσικής δωματίου που χρησιμοποιούμε για «χαλί», για μουσική υπόκρουση.
Λέμε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δημοκρατικόν βεβαίως, όχι το αυτοκρατορικόν και δικτατορικόν, ΕΝΑΣ άνθρωπος, και όποτε αυτός κρίνει προς το συμφέρον του, αποφασίζει να γίνουν ή, να μη γίνουν εκλογές, μετά από ένα μήνα ή, μετά από ένα χρόνο. Τελειώσαμε; Έχουμε ακόμα χρόνο στην εκπομπή μας…

Η δημοκρατία, λοιπόν, αυτό το πολίτευμα που το θεωρούν δημοκρατία, αναγνωρίζει το βασιλικόν δικαίωμα, κι όχι μονάχα αυτό, σ’ ΕΝΑ πρόσωπο να αποφασίζει όποτε γουστάρει να αγνοεί το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Να παραβιασθεί η τετραετία. Γιατί, όχι. Όταν προκύψουν εκτάκτως κάποιοι υψηλής, και σίγουρα εθνικής σημασίας, λόγοι, που να επιβάλλουν απαραιτήτως τις εκλογές, κι έτσι να λειτουργήσει η λαϊκή ομοψυχία, η κοινωνική συναίνεση, η εθνική ομόνοια κι άλλες τέτοιες παπαρδέλες καμαρωτές, που σαν τέτοιες οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε όταν κάποιοι τις επικαλούνται για το προσωπικό τους ή, το κομματικό τους συμφέρον.

Τι συμβαίνει, όμως; Αναφερόμενοι πάντα στο παρελθόν διαπιστώνουμε ότι ποτέ δεν υπήρξαν εθνικοί ή, άλλου είδους σοβαροί λόγοι που να υποχρέωναν τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη είδηση στο Δελτίο σημαίνει αξιολόγηση της δήλωσης του πρωθυπουργού. Την εκτιμώ ως μέσο ότι είναι η σπουδαιότερη της ημέρας. Ποτέ δεν είναι εκτός παιχνιδιού τα ΜΜΕ. Παίζει μπάλλα και το μέσο, είτε σκοράρει, είτε όχι. Είτε, δηλαδή, ιεραρχεί σωστά τις ειδήσεις, τα γεγονότα, είτε τα μπαλαμουτιάζει αποκοιμίζοντας τον κόσμο. Δεν υπάρχει ουδέτερη στάση και του κώλου αντικειμενικότης.

Λέει ο πρωθυπουργός ότι δεν θα γίνουν εκλογές κι αν το περάσεις σαν 17η είδηση είναι σα να λες Ε, μην ασχολούμεθα με παπαριές. Τη μοστράρεις την είδηση πρώτη, πρώτη και τότε είναι σα να της προσδίδεις βαρύτητα, ότι είναι βαρυσήμαντη είδηση. Ότι εκείνοι που ανησυχούσαν για πρόωρες εκλογές να μη δίνουν σημασία σ’ όσους καλλιεργούν τα σχετικά σενάρια.

Βεβαίως το μέσο μπορεί να την επιλέξει σαν πρώτο θέμα την πρωθυπουργική δήλωση, όμως με σκοπό να την σχολιάσει καταλλήλως. Να ξεβρακώσει, επιτέλους, την εμπορευματοποιήση της ελπίδας για πρόωρες εκλογές, από πλευράς αντιπολίτευσης, όπως και της σκοπιμότητας του πρωθυπουργού όταν κάνει χρήση του σχετικού του δικαιώματος.

Διαβάστε ακόμα:

Το πιο μεγάλο πήδημα