ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΞΕΥΤΥΛΑ ΤΗ ΖΩΗ...

 

Αυτό είναι το στοίχημα! Ποιον είχαν θάψει στον Τάφο της Αμφίπολης; Μιλάμε σοβαρά. Ο τζόγος! Να, η ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ.

Το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδος! Άσε τι λένε τα λόγια και τα βιβλία. Αρκεί να δεις το έργο μέσα στον Τάφο για να καταλάβεις πόσο υψηλά είχαν φθάσει οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια. Καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά.

Το πρώτο που χαρακτηρίζει τον αρχαίο κόσμο της Ελλάδος είναι η Αισθητική. Το Μέτρο. Το Κάλλος. Η Αρμονία. Να το πάμε και φιλοσοφικά. Θεολογικά. Δίνανε σημασία στη Ζωή. Γι' αυτό φτιάχνανε Τάφους Ναούς. Δημιουργήματα τέχνης. Όταν, όμως έχεις στη ξευτύλα τη ζωή, τότε έτσι αντιμετωπίζεις και το θάνατο.

Μια πατσαβούρα είναι σήμερα ένα νεκροταφείο στην Ελλάδα. Μια ελεεινότητα. Μπαίνεις στο νεκροταφείο και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε λαϊκή αγορά. Ένα αυθαίρετο. Τόπος αποστροφής. Όχι σιωπής, περισυλλογής. Κανένα δέος. Ξέφυγα.

Έλεγα κάτι για στοίχημα. “Αν στοιχημάτιζα ποιος είναι ο μεγάλος νεκρός στον Τάφο της Αμφιπόλεως θα μάντευα την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Αλέξανδρου”. Αυτό είπε κάποιος Τέρενς Κλαρκ, Καναδός επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο Μουσείο της Οτάβα, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. “Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι η Ολυμπιάδα...” πρόσθεσε ο έτσι, που μοιάζει με ροκ σταρ, και με γενειάδα χίπυ.

Γιατί όχι τζόγος από τον ΟΠΑΠ; Βάλτε να πάνε. Άλλος να ποντάρει στον Αλέξανδρο, άλλος στην Ολυμπιάδα, στον Ηφαιστείωνα, στον Κάσσανδρο, στον όποιον.

Διαβάστε ακόμα:

Μπλέξαμε με τους αντισυστημικούς