Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ένα ανέλπιστο δώρο στους επίδοξους καναλάρχες επιφύλαξε η κυβέρνηση Τσίπρα, με το ασφαλιστικό, καταργώντας στην ουσία τη δημοσιογραφική λειτουργία, που μεταξύ άλλων είναι και η μόνη ασφαλιστική δικλείδα για την τήρηση της δεοντολογίας και της αντικειμενικής πληροφόρησης.

Υποπτεύομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος της καθυστέρησης στη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών. Το τοπίο έπρεπε να παραδοθεί καθαρό στους νέους επενδυτές. Από τη μία για να γίνει φθηνότερο το προϊόν και από την άλλη για να λειτουργούν τα ΜΜΕ με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Τι θα πει δεοντολογία και κουραφέξαλα. Στόχος να φύγουν οι μνημονιακοί, όπως τους κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, νταβατζήδες και να έρθουν οι τριτομνημονιακοί στυλοβάτες της νέας τάξης πραγμάτων. Θα είναι η Γιάννα; Έτσι ακούστηκε. Θα είναι ο Γιαννακόπουλος; Έτσι φημολογείται. Μήπως ο Χατζηνικολάου σε συνεργασία με Γάλλους; Γράφτηκε κι αυτό. Ο Μαρινάκης άραγε ή η ομάδα των εφοπλιστών, για την οποία ήδη έγινε λόγος;

Όποιοι κι αν είναι, θα βρουν ένα εξαιρετικά βολικό γήπεδο από επιχειρηματικής πλευράς, αλλά το πρωτάθλημα στο οποίο θα πάρουν μέρος θα είναι χειρότερο από το ελληνικό. Σημαδεμένο. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ είναι καταπέλτης για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ.

Οι επιπτώσεις αυτής της απόλυτης μονομερούς βλαπτικής μεταβολής σε βάρος της επαγγελματικής ιδιότητας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του εργαζόμενου, που επιφέρει το νομοσχέδιο, είναι άμεσες και καταιγιστικές, αφού οι δημοσιογράφοι:

Α) Χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια) που μένουν... στο συρτάρι του εκδότη.
Β) Χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.
Γ) Χάνουν την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.
Δ) Χάνουν το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης.
Ε) Χάνουν το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας, που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης του εργοδότη.
Στ) Χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.
Ζ) Χάνουν το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 ή αίτηση πτώχευσης

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ ως μισθωτοί, εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι!!!
Αυτό σημαίνει ότι:

Οι δημοσιογράφοι με αυτό τον τρόπο χάνουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, διότι καταργείται η σχέση που προβλέπει η ΣΣΕ με τον εργοδότη με κατοχυρωμένο, όμως, τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας, που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του συντάκτη.

Καταργεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.

Οδηγεί σε πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης, καθώς ο αυτοαπασχολούμενος, με το νομοσχέδιο, υποχρεώνεται σε εμπορική σχέση και συναλλαγή με τους εκδότες και τους καναλάρχες και με τον τρόπο αυτό η είδηση γίνεται εμπόρευμα, που μόνο την ελευθερία της έκφρασης δεν υπηρετεί.

Κατά μείζονα λόγο καταργείται και το αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής γνώμης για ελεύθερη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμα:

Ετσι φτάσαμε στη χρεοκοπία