Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

 

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως, όταν την άνοιξη λιώνουν τα χιόνια, οι χωρικοί βρίσκουν σε διάφορα σημεία παγωμένα πτώματα στα βουνά της Ανατολίας όπως στο Καντίλ, στα βουνά των Βαλκανίων, αλλά και στα βουνά της κεντρικής Ευρώπης όπως στις Άλπεις. Ταυτίζονται αυτά τα βουνά με τους δρόμους της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από τότε που ξέσπασαν οι πόλεμοι στις χώρες που τροφοδοτούν τα ποτάμια των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποφάσισε να τιμήσει την αποκαλούμενη από τον ΟΗΕ ημέρα μετανάστευσης που είναι σήμερα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, με ένα ρεπορτάζ-καταγγελία για το τι συμβαίνει τη στιγμή που μιλάμε και την ώρα που στολίζουμε τις πόλεις και τα σπίτια μας με τα λαμπερά φωτάκια στις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων στα σύνορα Ιταλίας και Γαλλίας.

Με τίτλο «Οι βουνοκορφές της ντροπής» στην έντυπη έκδοση και με τον τίτλο «Ίσως την άνοιξη να ξαναβρούμε πτώματα κάτω από το χιόνι» στην ψηφιακή έκδοση, η εφημερίδα «Liberation» με τα πρωτοσέλιδά της ακολουθεί το παγωμένο μονοπάτι μέσω του οποίου ταξίδεψαν 2.000 μετανάστες για να φθάσουν στη «Γη της επαγγελίας», προερχόμενοι οι περισσότεροι από την αφρικανική ήπειρο μέσω Λιβύης, κατόπιν μέσω Ιταλίας για να φθάσουν στον ορεινό όγκο -το τείχος που χωρίζει την κεντρική από τη νότια Ευρώπη. Για λόγους ευνόητους τα ονόματα των πρωταγωνιστών έχουν αλλαχθεί από τη σύνταξη, αλλά τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr