ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΣΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ

 

Η ξεφτύλα. Η δημόσια ξεφτύλα. Να βγαίνει κάποιος στο δρόμο γνωρίζοντας ότι όλοι θα του βαράνε τενεκέδες. Θα του φορέσουν κουδούνια. Κι όμως, αυτός ο κάποιος να μην έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί ότι είναι για φτύσιμο. Για κράξιμο.
Το σύνηθες φαινόμενο. Δεν διστάζει το ΜΜΕ να τα κατεβάσει κανονικά, μιλάμε για το εντελώς ξεβράκωμα, κάτω από το φόβο να φάει μήνυση ή αγωγή από άτομο το οποίο θεωρεί πως θίχτηκε. Και να τα πάρει όλα πίσω, όσα καταλόγιζε στον επώνυμο που απειλεί δίκες και οικονομικές αποζημιώσεις.

Κυκλοφορεί το ΜΜΕ ως μέσο κριτικής. Σχολιάζει και ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις. Κι όταν ο δικηγόρος κάποιου που θεωρεί πως ο πελάτης του υβρίστηκε, συκοφαντήθηκε, απαιτεί διάψευση, επανόρθωση. Το ΜΜΕ δέχεται να δημοσιευτεί το ραβασάκι. Διαφορετικά η συνέχεια πάει στα κτίρια της πρώην σχολής ευελπίδων.

Το κατάπτυστο ΜΜΕ, λοιπόν, για να μη ρισκάρει και υποχρεωθεί να πληρώσει ένα άλφα ποσό, ίσως 5.000, ίσως 50.000 ευρώ, με δικαστική απόφαση, επιτόπου την κάνει γυριστή: «Όσα γράψαμε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια» δημοσιεύει φόρα παρτίδα, κατόπιν επιθυμίας του δικαίως ή όχι θιγμένου τάδε.

Τότε γιατί τα γράψατε, ρε! «Δεν είχαμε πρόθεση να σας θίξουμε». Ποια ήταν η... πρόθεσή σας; Με... άλλη πρόθεση γράψανε το ρεπορτάζ, άλλη... πρόθεση τους βγήκε μετά το ''ειδοποιητήριο''. Παραδέχονται, δηλαδή, πως γράφουν ό,τι τους σφυρίξουν. Και με τη συμπεριφορά τους πως δεν έχουν το δημοσιογραφικό ήθος να επιμείνουν στις αποκαλύψεις τους. Οι οποίες το πιθανότερο δεν ήταν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά στημένο ρεπορτάζ προς όφελος ανταγωνιστή εκείνου που απειλεί αγωγή και απαιτεί... δικαίωση.

Και πέφτει το ξεβράκωμα που λέγαμε. «Από παραπληροφόρηση τον δυσφημήσαμε, τον απαξιώσαμε, αλλά σήμερα διαβεβαιώνουμε ότι πρόκειται περί ηθικού ατόμου, τον οποίον εκτιμούμε, σεβόμαστε». Τέτοια ψεύτικα. Υπ' όψιν πως η πιάτσα βρωμάει από τέτοια κρούσματα.

Το άλλο. Αυτός που θίχτηκε θαρρεί ότι... δικαιώθηκε στα μάτια της κοινής γνώμης, όταν προκαλεί το διασυρμό του μέσου. Δικαιωμένος από ένα ξεφτυλισμένο ΜΜΕ. Αυτό κι αν είναι το αίσχος. Να κυκλοφορεί με ψηλά το κεφάλι ο απατεώνας επειδή πήρε συγχωροχάρτι από μέσο που αναλαμβάνει ''συμβόλαια''.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΝΕΦΟ