ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΕΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΠΙΣΤΗ

 

Στην Ελλάδα ο κύριος Μπιλ Μάχερ δεν είναι γνωστός. Ο τύπος, Αμερικάνος από την Νέα Υόρκη, κάνει και λέει τρομερά πράγματα, αλλά εδώ στην Ελλάδα τον περνάνε στο ντούκου. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον περιθωριακό, που παίζει μπάλα απευθυνόμενος σε μειονότητες. Η εκπομπή του στην τηλεόραση σαρώνει. Χαλάει κόσμο. Κτυπάει σταθερά υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Δηλώνει ο ίδιος κωμικός και δημοσιογράφος, αριστερός κι όχι μη άθεος. «Η θρησκεία είναι ένα κατασκεύασμα του ανθρώπου και της εξουσίας» λέει ο διάσημος Bill Maher, ο δημιουργός ενός ντοκυμανταίρ, το οποίο θεωρήθηκε «το πιο ασεβές και διασκεδαστικό σχετικά με τη θρησκευτική πίστη». Ο τίτλος του ντοκυμανταίρ είναι Religulous; Από τις αγγλικές λέξεις religion (θρησκεία) και rediculous (γελοίος, ξεφτύλας).

Γιός εβραίας και καθολικού δημοσιογράφου ο μεγαλωμένος ανάμεσα σε δύο θρησκείες Μάχερ (1956), αστέρας της τηλεόρασης, λέει για τη θρησκεία: «.Όχι μόνο είναι επικίνδυνη, αλλά προβάλλει κι ένα εκβιαστικό παραμύθι, ότι δήθεν κάνει τους ανθρώπους να γίνονται καλύτεροι».

Τον λένε άθεο, ο ίδιος λέει: ¨Δεν είμαι άθεος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ’ έναν άθεο κι εκείνον που δεν πιστεύει στη θρησκεία. Τι είναι θρησκεία; Μία γραφειοκρατία ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό, την οποία προσωπικά δεν την χρειάζομαι».

Τα τελευταία χρόνια ο Μάχερ έχει… μαλακώσει τις θέσεις του για τη θρησκεία. Κάποτε την περιέγραφε ως ''μία νευρολογική διαταραχή η οποία δικαιολογεί τρέλες και υποχρεώνει τους ανθρώπους να σταματούν να σκέφτονται''. Αυτά τα ολίγα για τον Bill Maher, ο οποίος επιμένει ότι είναι παράλογη η ανάγκη της πίστης.

Διαβάστε ακόμα:

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΡΙΝΑ…, ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ!