ΞΕΠΕΤΙΕΤΑΙ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ...
Σα σήμερα 16 Μαρτίου, το 2013, επίσης ημέρα Σάββατο, βγήκε το τελευταίο φύλλο της ιστορικής Variety, αμερικάνικης εφημερίδας που έγραψε Ιστορία. Μια κουβέντα μόνο κι όχι σε στυλ επικήδειου, για την βίβλο της αμερικανικής showbiz, της «Daily Variety», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1905. Ο κάθε άνθρωπος, το κάθε τι, έχει μια ψυχή… Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει δύναμη να πάρει κανένας τη ψυχή του αλλουνού, όπως και την Ιστορία του. Ουδείς άλλος, εκδότης, δημοσιογράφος, καμιά άλλη, ανταγωνιστική ή όχι εφημερίδα, θα καταφέρει να κλέψει τη δόξα της Variety, δίχως να γελοιοποιηθεί.
Εφημερίδα που έγραψε τις τελευταίες δεκαετίες η Βαραϊετυ. Έκδοση που ασχολήθηκε με τον κόσμο του σινεμά. Σεβαστή, έγκυρη, «θεσμική», opinion maker. Δεν άντεξε άλλο, συνέχισε να κυκλοφορεί μια φορά την εβδομάδα.
Το ότι κλείνει τον κύκλο του ένα έντυπο ένα κόμμα, ένα ρεύμα, μια τάση, ένα κίνημα, μια φίρμα, μια επιχείρηση, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει γήπεδο, στον ίδιο χώρο, να παίξει μπάλα κάτι άλλο, κάτι καινούργιο. Όσο κι αν είναι δύσκολοι οι καιροί πάντα το καινούργιο, το αληθινά νέο, το καυλωτικά νέο, όταν στηθεί σωστά, και βέβαια όταν το ζητάει η εποχή του, θα θεριέψει κι αυτό.
Με την ευκαιρία αναφέρω δουλειές που εξελίχθηκαν σε γιγαντιαίες, που σκόραραν με τη δική τους ιδιαιτερότητα και δεν αποτέλεσαν συνέχεια άλλης, παρόμοιας καθιερωμένης δουλειάς. Επειδή δεν κινήθηκαν συμβατικά, συντηρητικά στο πνεύμα της εποχής τους… Συμπέρασμα. Και από μια χαραμάδα τσιμέντο θα ξεπεταχτεί ένα χορταράκι που φύτρωσε από κάτω…
- Το 1967 βγαίνει το μουσικό περιοδικό Rolling Stone από έναν 21χρονο τσογλαναρά, ο οποίος και προσωπικά με την υπογραφή του σάρκαζε όποιον δεν κάπνιζε χόρτο. Μια έκδοση, καμιά σχέση με το πασίγνωστο συγκρότημα Μικ Τζάγκερ και σια. Rolling Stone λέγεται, όχι Rolling Stones, και έβρισκες κείμενα σοβαρά, πολύ αξιόλογα με γλώσσα αλανιάρικη, πεζοδρομιακή. Έγινε μύθος το περιοδικό του Τζαν Ουένερ, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδέχεται ότι εκτός από το LSD πειραματιζόταν με κάθε ναρκωτικό κι έκανε προπαγάνδα στη μπητνικ λογοτεχνία (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αποδυτηριάκιας βγήκε στον αέρα του διαδικτύου στις 21 Φεβρουαρίου 2013 και το πρώτο σεντόνι που σήκωσε ήταν, με τίτλο Ο ΤΖΑΚ ΤΗΣ... ΑΛΛΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, γραμμένο για τον αρχιερέα των μπήτνικ και σύζυγο Ελληνίδας Τζακ Κέρουακ).
- Το 1971 εκδίδεται η γαλλική εφημερίδα Liberation, στο πνεύμα των γεγονότων του ''Μάη ’68'', ό,τι πιο σημαδιακό, πιο εμβληματικό στη νεώτερη Ιστορία της Γαλλίας.
- Το 1980 κάποιος cowboy φτιάχνει το CNN και επιτόπου αλλάζει το παγκόσμιο τηλεοπτικό γίγνεσθαι. Το κανάλι του Τεντ Τέρνερ κάνει THN τηλεόραση! Δηλαδή; Άμεση ενημέρωση σε 24ωρη βάση. Δεν υπήρχε τέτοιο πράμα.
- Το 1982 κυκλοφορεί ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» και σκάει μύτη ο αποδυτηριάκιας.
Για μπαρδόν, ρε αποδυτηριάκια. Που κολλάει ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» μ’ αυτά τα θηρία, που πρωτομπούκαραν τις τελευταίες δεκαετίες; Είσαι λάθος, φίλε. Ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» είναι ανώτερος από τα CNN και τα AL JAZEERA και κάποιους άλλους κολοσσούς, περιοδικά και εφημερίδες. Γιατί «είπε» περισσότερα απ’ όλους αυτούς μαζί. Άσχετο ότι δεν πουλούσε εκατομμύρια φύλλα, ότι δεν είχε παγκόσμιες θεαματικότητες. Στην απόκρυφη λίστα, εκεί όπου αξιολογούνται διαφορετικά τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα εκείνα που δεν κάνουν πεοθηλασμό στον κοσμάκη, ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» έχει τοποθετηθεί στις κορυφαίες θέσεις.
- Το 1985 μια ηθοποιός, η αραπίνα Όπρα Ουϊνφρυ, η πρώτη αφροαμερικάνα που είχε αρχίσει να μεταδίδει δελτίο ειδήσεων σε κάποιο τοπικό κανάλι στο Νασβιλ, στο Τενεσύ, ξεκινά την εκπομπή της που εξελίχθηκε σε αληθινά θρυλική.
- Το 1998 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Talk”, με την Χίλαρυ Κλίντον να μιλάει πρώτη φορά για την ξεπέτα του συζύγου της Μπιλ, την Μόνικα Λουϊσκυ, με τολμηρές φωτογραφίες της Γκουίνεθ Παλτροου, με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Ώλμπραϊτ να παρουσιάζει τα think tanks του μέλλοντος.
- Το 2005 βγαίνει στον αέρα από το Κατάρ το Al Jazeera, η αραβική απάντηση στο CNN. Και βάζει διευθυντή έναν Αμερικάνο, κάποιον Τζος Ράσιγκ, τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Διεύθυνσης των ΗΠΑ στο Κατάρ, και εκπρόσωπο του Πενταγώνου με το Αλ Ζαζήρα.
Κάτι τελευταίο: Δυο φορές το Al Jazeera πήρε συνέντευξη από τον ιδρυτή του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» Νίκο Καραγιαννίδη.
Στην εικόνα, πρωτοσέλιδο της Variety, του 1929.
Διαβάστε ακόμα: