ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ;...

 
Ο Μάνος Χατζιδάκης μιλάει για τον Μάνο Χατζιδάκι. Τον ρωτάει η δημοσιογράφος Όλγα Μπακομάρου κι εκείνος απαντάει όπως μόνο αυτός έχει τη σκέψη να τοποθετήσει έτσι τα πράγματα. Και θα σχολιάσουν οι περίεργοι, αυτοί είναι που θέλουν να εντυπωσιάσουν, πως ο καλλιτέχνης απομυθοποιεί τον εαυτό του, είναι ανατρεπτικός, αιρετικός κι άλλα τέτοια μούσμουλα κουλτουριάρικα.
- Σας αποκαλούν θεμελιωτές της νεότερης ελληνικής μουσικής, εσάς και τον Θεοδωράκη... , με τούτη την παρατήρηση ξεκινάει η Μπακομάρου.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ; Δυστυχώς στον τόπο μας οι ιστορίες γράφονται από δημοσιογράφους. Δεν πιστεύω ότι θεμελιωτές είναι οι δυο που αναφέρετε. Δεν το δέχομαι, όχι από σεμνοτυφία, αλλά από επίγνωση. Άλλη περίπτωση ο κ. Θεοδωράκης, τον αγαπώ πάρα πολύ, είναι παλιός φίλος και εκτιμώ όλη τη μουσική του προσφορά, καθώς και την πολιτική του δραστηριότητα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. 
 
- Ποιο είναι το πολιτιστικό μας επίπεδο, από το πως κυκλοφορούμε στο δρόμο ως το σημείο να ξερουμε τους ποιητές μας;
 
 ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Γιατί να ξέρουμε τους ποιητές!
 
- Ως στοιχείο πολιτιστικό...
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Δεν είμαστε καλά. Αυτό δεν είναι στοιχείο πολιτιστικό. Είναι βαρβαρότης. Τελείως. Μόνο στη Ρωσία γνωρίζουν τους ποιητές όλους. Την ποίηση δεν πρέπει να τη γνωρίζεις, αλλά να την ανακαλύπτεις. Εξάλλου γιατί να μάθεις κάτι το οποίο δεν το έχεις ανάγκη. Ο ποιητής είναι άχρηστο πράγμα στην εποχή μας. Και η τέχνη είναι άχρηστη.
 
- Ποια είναι τα απαραίτητα στην εποχή μας;
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Δεν ξέρω. Τι ζητάει ο κόσμος; Έχετε δει καμιά διαδήλωση, επανάσταση για κανένα ποιητή;
 
- Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τέχνη δεν βοηθάει τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος...
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Ποιος το είπε αυτό; Έχετε δει κάτι κυρίες που πάνε στην Κρατική Ορχήστρα; Κατά τι είναι καλύτερες από εκείνες που δεν πάνε;
 
- Από όλη τη δουλειά σας τι θεωρείτε πιο σημαντικό; 
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Τίποτα.
 
- Τα ''Παιδιά του Πειραιά'' και το Όσκαρ που πήρατε;
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Φρίκη. Δεν έχω καμιά σχέση. Ένα τραγουδάκι ήταν τα ''Παιδιά του Πειραιά''. Όσο για το Όσκαρ, όλοι παίρνουν κάποτε ένα Όσκαρ.
 
- Πείτε μου για τα παιδικά σας χρόνια.
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Δεν έχω παιδικά χρόνια. Γεννήθηκα κατευθείαν 21 χρονών. Δεν έχω αναμνήσεις, μόνο όνειρα. Έχω παραμείνει 21 χρονών. Κι ένας νέος 21 χρονών ονειρεύεται.
 
- Ποιο είναι το όνειρο σας;
 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: Ω, ίσως να παντρευτώ.
 
Ήταν απόσπασμα από τη συνέντευξη του Χατζιδάκη, το 1976, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Όλγας Μπακομάρου ''ΩΣΕΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ'', που εκδόθηκε πρόσφατα, με άλλες 25 συναντήσεις της δημοσιογράφου με κορυφαία πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδος, εκδόσεις Αρμός.
 
Ο Μάνος Χατζηδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1925 και πέθανε το 1994, σα σήμερα 15 Ιουνίου
 
Διαβάστε ακόμα: 

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΦΩΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΣΕ