ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, JEFF BEZOS ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Το 70% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ. Αυτό βγήκε από σχετική έρευνα, δεν πρόκειται για προσωπική άποψη. Εκτιμώ μικρό το ποσοστό και, παρακαλώ, μη βιαστεί ο αναγνώστης να θεωρήσει πως αστειεύομαι. Απορώ που τόσοι πολλοί Έλληνες, ένα 30% δέχεται, μασάει αυτά που διαβάζει κι ακούει.

Πέρα από την προσωπική μου εκτίμηση. Γιατί να εμπιστεύεται ή να μην εμπιστεύεται τα μήντια ο κόσμος; Δεν το βρίσκω απαραίτητο. Με μια άλλη κουβέντα, δεν αγοράζω εφημερίδα ή ακούω το δελτίο ειδήσεων του τάδε ή του δείνα καναλιού, διότι το έχω μετρήσει περισσότερο αξιόπιστο.

Τα κανάλια, αλλά και τις εφημερίδες είναι ιδιοκτησία επιχειρηματιών. Κανένα πρόβλημα. Για πάρτη τους αγόρασαν και συντηρούν ΜΜΕ. Μου είναι αδιάφορο. Γιατί; Επειδή έχω νιονιό και παίρνω πρέφα τι γράφουν, αληθινό ή παραμυθένιο. Και δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα. Ακόμα κι αν παίζουν στα ίσα, είναι έξω από κάθε διαπλοκή.

Ο πλουσιώτερος άνθρωπος στον πλανήτη σήμερα είναι ο Τζέφρυ- Τζεφ- Μπέζος, γεννηθείς το 1964. Στη φώτο, ντυμένος γελοίος ασορτί με τη φάτσα του, συνοδεύει την έκφυλη γκόμενα που τον ξεμυάλισε και τον χώρισε από την γυναίκα του. Στο θέμα μας. Έγινε Νο 1 μούρη στις μπίζνες και, ίσως, επειδή δεν ήξερε που να τοποθετήσει τα υπερκέρδη του, ανοίχτηκε και στα μήντια. Το 2013 αγόρασε την Washington Post, εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1877, με πολύ βαρειά Ιστορία, η πρώτη σε κυκλοφορία στην Ουώσιγκτον, με 800 δημοσιογράφους. Γιατί μπλέχτηκε με τον τύπο ο Αμερικανός μεγιστάνας; Για τον ίδιο λόγο που ο Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης έγιναν εκδότες και καναλάρχες. Να βοηθήσουν τη… δημοσιογραφία.

Ο λεφτάς κάνει το δικό του παιχνίδι, έστω και με τις καλύτερες προθέσεις. Ο αναγνώστης δεν χρειάζεται να χολοσκάει αν ο εκδότης, παραδοσιακός ή όχι, παίζει με σημαδεμένη ή όχι τράπουλα. Στο φινάλε, είναι καταναλωτής σ’ ένα μέσο διότι τον ικανοποιεί γενικώς, αδιαφορώντας αν ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας ή του καναλιού περνάει γραμμή.

Διαβαστε ακομα:

ΜΑΛΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ… , ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…