Αλεξανδρα Λαδικου: Μακρια απ’ το αγριεμενο πληθος

 

Πλούσια ζωή, πλούσια καριέρα, με προκλήσεις. Δεν έβγαλα συμπέρασμα από την κουβέντα μας αν υπάρχει μέσα της κάποια πικρία, αλλά μάλλον όχι. Απλά αντιμετώπισε τα πράγματα με την δική της οπτική, με τα δικά της “θέλω”.  Μια ζωή που της έδωσε δύο γιους και τρία εγγόνια. Μια καριέρα που ξεκίνησε δίπλα στον Κάρολο Κουν και δέχτηκε τρικλοποδιά από την Βουγιουκλάκη.

 Αποκαλυπτική συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ  

Τα τελευταία 20 χρόνια ζει εκτός Αθηνών, από εντελώς δική της επιλογή. Βαρέθηκε. Μια απόμακρη πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, έκανε το όνειρο της πραγματικότητα. Βρέθηκε μακριά απ’ όλους κι’ από όλα, σε ένα εξοχικό σπίτι, μόνη με πάρα πολλά ζωντανά να κόβουν βόλτες στην αυλή της. Ιδιαίτερη περίπτωση, αινιγματική προσωπικότητα, περίεργη καριέρα… Κι’ όταν λέω “περίεργη καριέρα” εννοώ ότι η πορεία της στο θέατρο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη μ’ αυτήν στον κινηματογράφο. Στο θέατρο αριστούχος του θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, έχει παίξει μεγάλους συγγραφείς, σε παραστάσεις κορυφαίων σκηνοθετών, ενώ στον κινηματογράφο τίποτα, εκτός ίσως από τα “Κόκκινα φανάρια”.

Την παρακολουθώ όποτε έχει κέφι και μπαίνει στο Facebook, σχολιάζει ή κάνει αναρτήσεις με ουσία και σκέψη, και σε ένα συνδυασμό με όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω, με έκαναν να της ζητήσω το τηλέφωνο της. Την ρώτησα αν θα ήθελε να κάνουμε μια κουβέντα. Δέχτηκε.

Κυρία Λαδικού, χαίρομαι πολύ που σας μιλάω, πως περνάτε με την καραντίνα;

  • Ήρεμα προς το παρόν, αλλά να δω μέχρι πότε. Ευτυχώς είμαι στο χωριό που τα πράγματα είναι καλύτερα…

Και τι κάνετε; Περπατάτε, βλέπετε τηλεόραση…, κάτι άλλο;

  • Ούτε περπατάω, ούτε τηλεόραση βλέπω (γέλια). Αγοράζω καθημερινά δυο εφημερίδες διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, διαβάζω και κάποια sites και μετά τα βάζω όλα μαζί στο μπλέντερ και προσπαθώ να βγάλω άκρη. Έχουμε καταντήσει να μην έχουμε ούτε σωστή ειδησεογραφία… Επίσης κάνω τις δουλειές του σπιτιού, ταΐζω τα ζωντανά μου και διαβάζω. Λατρεύω τα βιβλία και το διάβασμα…

Τι διαβάζεται αυτή την στιγμή;

  • Μάρκος Αυρήλιος “Τα εις εαυτόν” και τις “Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα” του Stephen Hawking.

Το βιογραφικό σας λέει ότι εσείς και ο μικρότερος αδελφός σας γεννηθήκατε στην Καβάλα. Αθήνα πότε ήρθατε;

  • Μπορεί να γεννήθηκα στην Καβάλα, αλλά από την Αθήνα είμαστε. Απλά ο πατέρας μου ήταν πολιτικός μηχανικός στο δημόσιο και πηγαίναμε όπου διοριζόταν. Θυμάμαι και Γιάννενα, και Κέρκυρα, και Θεσσαλονίκη όπου μας πέτυχε και η κατοχή. Στην Αθήνα εγκατασταθήκαμε πια μετά τον πόλεμο.

Σε ποια γειτονιά;

  • Τέρμα Ιπποκράτους προς Αλεξάνδρας, Μπουκουβάλα 6 ήταν το σπίτι μας. Ένα ωραίο νεοκλασικό που δεν υπάρχει πια. Το γκρέμισαν. Στον πάνω όροφο έμενε η οικογένεια Κούνδουρου, εξαιρετικοί άνθρωποι, με μια εκπληκτική βιβλιοθήκη και πιάνο. Που μ’ έχανες που μ’ έβρισκες, εκεί ήμουν.

Συγνώμη αλλά μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με βλέψεις στο θέατρο, τα καλλιστεία που κολλάνε;

  • Ήταν μια περίοδος που δεν είμασταν καλά οικονομικά και είχα ανάγκη τα χρήματα. Ο διαγωνισμός είχε και χρηματικό έπαθλο. Και τα πήγα καλά…

Οι γονείς σας δεν έπαθαν σοκ;

  • Ο πατέρας μου έλειπε για δουλειές στην Αργεντινή και η μητέρα μου, μπα…, ήταν πάντα ανοιχτό μυαλό. Ήταν μια εμπειρία και μια ευκαιρία να ξεφύγω κάπως. Βγήκα Β΄ Μις Ελλάς, και με τον τίτλο αυτό πήγα και μια βδομάδα στο Λονδίνο, όπου ήμουν Αναπληρωματική Μις Κόσμος – δεύτερη μετά την Γαλλίδα. Τελικά ήμουν περίεργο παιδί. Για να καταλάβεις όταν στα 15 μου, έμαθα ότι δίνουν εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο, που κανονικά έπρεπε να έχω τελειώσει το σχολείο για να πάω, εγώ έκανα κότσο τα μαλλιά μου, ντύθηκα μεγαλίστικα  και πήγα. Στάθηκα απέναντι από την επιτροπή – Ροντήρης, Βεάκης κ. α. - τους είπα ότι είμαι από επαρχία και ότι δεν είχα το απολυτήριο μαζί μου. Με άφησαν να παίξω και με πέρασαν. Εγώ βέβαια εξαφανίστηκα…,πώς να τους έλεγα πως ήμουν 15; Απλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι είμαι καλή – και βεβαιώθηκα.

Επίσης έχω διαβάσει ότι παντρευτήκατε πολύ νωρίς…

  • Ααα…, αυτό άλλο θέμα. Έζησα μια εφηβεία ως μικρομέγαλη. Από τα 16 μου ήμουν - ας πούμε - αρραβωνιασμένη. Το αγόρι μου, πολύ όμορφος και από καλή οικογένεια, αλλά…

H συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr