Η Isabella Stewart Gardner και το μουσειο της

 

Είδα στο Netflix το ντοκιμαντέρ “This Is a RobberyThe World's Biggest Art Heist (Η μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στον κόσμο), και θέλω να σας γράψω γι’ αυτήν την περίεργη γυναίκα, την ιδρύτρια του Μουσείου. Την Isabella Stewart Gardner.

Ήταν ζάμπλουτη, εκκεντρική, τρελαινόταν για ταξίδια, έκανε παρέα μόνο με καλλιτέχνες και συγγραφείς, ήταν προστάτιδα των τεχνών, συλλέκτρια, φιλάνθρωπος και έδινε καθημερινή τροφή για κουτσομπολιό, με την ασυνήθιστη συμπεριφορά της, τις εμφανίσεις και τα γούστα της.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη του πλούσιου εμπόρου λινών υφασμάτων David Stewart και της Adelia Stewart. Μεγάλωσε στο Μανχάταν και από την ηλικία των πέντε έως δεκαπέντε παρακολούθησε μαθήματα σε μια ακαδημία για κορίτσια όπου σπούδασε τέχνη, μουσική και χορό, καθώς γαλλικά και ιταλικά. Στην ηλικία των 16 ετών, αυτή και η οικογένειά της μετακόμισαν στο Παρίσι όπου γράφτηκε στο Αμερικάνικο σχολείο για κορίτσια. Ανάμεσα στις συμμαθήτριες της ήταν και η Τζούλια Γκάρντνερ, της πλούσιας οικογένειας Gardner της Βοστώνης. Το 1857 βρέθηκε στο Μιλάνο, είδε τη συλλογή της αναγεννησιακής τέχνης του Gian Giacomo Poldi Pezzoli, σ’ ένα υπέροχο σπίτι, και αποφάσισε πως αν κάποτε κληρονομήσει κάποια χρήματα, θα έφτιαχνε ένα παρόμοιο σπίτι για να το επισκέπτονται οι άνθρωποι και να θαυμάζουν την τέχνη. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1858.

Λίγο μετά την επιστροφή της, η συμμαθήτρια της Τζούλια Γκάρντνερ την προσκάλεσε στη Βοστώνη, όπου εκεί γνώρισε τον αδελφό της, τον Jack, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν στις 10 Απριλίου 1860. Το πρώτο τους σπίτι ήταν δώρο από τον πατέρα της Ισαμπέλλας, στην οδό Beacon 152 της Βοστώνης. Έμειναν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του Τζακ.

Ο Τζακ και η Ισαμπέλλα είχαν έναν γιο που πέθανε από πνευμονία στις 15 Μαρτίου 1865. Ακολούθησε μια χρονιά με αναποδιές και πολύ στεναχώρια. Το 1866 έμεινε έγκυος, αλλά απέβαλλε. Οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπορούσε να γεννήσει άλλα παιδιά. Ο στενός φίλος και η αδερφή της πέθαναν μέσα στην ίδια χρονιά και η ίδια έπεσε σε κατάθλιψη και αποτραβήχτηκε από την κοινωνία.

Μετά από συμβουλές γιατρών, το 1867 το ζευγάρι…

Η συνέχεια με πολλές φωτογραφίες εδώ: ...nikosonline.gr